Antena

ANALIZĂ: Putem asista în perioada următoare la o depreciere a leului în faţa euro şi la scăderi de cotaţii pe Bursa de Valori Bucureşti

Banca de investiţii Goldman Sachs estimează că băncile europene ar putea pierde 30 de miliarde de euro din profituri în următorii trei ani din cauza actualei crize, spune într-o analiză Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte România, care precizează că, în perioada următoare, putem asista la o depreciere a leului în faţa euro şi la scăderi de cotaţii pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar magnitudinea acestora va depinde în mare măsură de gradul de panică la care se va ajunge.

Publicat: Vineri, 13 Martie 2020, 13:31 | Actualizat: Vineri, 13 Martie 2020, 16:32
Banca de investiţii Goldman Sachs estimează că băncile europene ar putea pierde 30 de miliarde de euro din profituri în următorii trei ani din cauza actualei crize, spune într-o analiză Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte România, care precizează că, în perioada următoare, putem asista la o depreciere a leului în faţa euro şi la scăderi de cotaţii pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar magnitudinea acestora va depinde în mare măsură de gradul de panică la care se va ajunge.

”Evoluţiile din pieţele financiare sunt aproape imposibil de previzionat în acest moment. Comparaţia cu criza financiară din 2008 poate funcţiona până la un punct, dacă ne raportăm doar la pierderile financiare generate de coronavirus. Singura certitudine în acest moment este legată de prevenţie: nicio măsură în această direcţie nu poate fi considerată excesivă, fie că vorbim de acţiuni la nivel personal sau instituţional. Totodată, mesajele de încredere şi de susţinere din partea instituţiilor de reglementare sunt importante în acest moment, având în vedere că evoluţia pieţelor financiare este extrem de sensibilă la indicatorul 'încredere'. În domeniul serviciilor financiare, prevenţia costă în stabilirea unui plan de continuitate a afacerii cât mai detaliat şi mai aplicat pentru situaţii de acest gen”, afirmă Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte România, într-o analiză privind efectele pandemiei de Covid-19 asupra pieţelor financiare.

Ea spune că este posibil ca unele companii să nu aibă un astfel de plan deja aprobat şi testat, aşadar situaţia poate fi complicată.

”Existenţa acestor planuri este cu atât mai importantă cu cât, deja, au fost anunţate măsuri care vor produce pierderi instituţiilor financiare dincolo de cele estimate deja, provenite din dificultăţile companiilor direct afectate de a-şi onora la timp obligaţiile financiare (transport, turism etc.)”, adaugă ea.

O primă măsură cu efecte puternice în piaţa financiară este aceea anunţată de autorităţile italiene, referitoare la suspendarea plăţii ratelor la creditele ipotecare pe întreg teritoriul ţării.

”În acelaşi timp, se avansează scenarii tot mai sumbre. Banca de investiţii Goldman Sachs estimează că băncile europene ar putea pierde 30 de miliarde de euro din profituri în următorii trei ani din cauza actualei crize”, se mai arată în analiză.

În România, autorităţile de supraveghere au cerut, de asemenea, instituţiilor financiare (bănci, companii de asigurări etc.) să îşi actualizeze planurile de continuitate a afacerii la noul context financiar internaţional. De altfel, instituţiile care activează în industria financiar–bancară sunt obligate de legislaţie să implementeze astfel de planuri, pe care să le şi testeze periodic.

”Totodată, pe plan local, trebuie să ţinem cont şi de faptul că, în perioade de turbulenţe, investitorii se retrag din pieţele emergente şi se refugiază în active stabile, cum ar fi plasamentele în aur sau în obligaţiuni. În aceste condiţii, putem asista, în perioada următoare, la o depreciere a leului în faţa euro şi la scăderi de cotaţii pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Magnitudinea acestora va depinde în mare măsură de gradul de panică la care se va ajunge”, mai spune reprezentantul Deloitte România.

Atât la bursă, cât şi pe piaţa valutară, se resimt efectele evoluţiilor din pieţele financiare internaţionale, care, tot mai frecvent, sunt comparate cu cele din criza financiară din urmă cu mai bine de zece ani.

”Un aspect încurajator, însă, poate fi reprezentat de faptul că mulţi dintre investitorii aflaţi în piaţa financiară internaţională în prezent au trecut prin criza financiară anterioară şi este de aşteptat să fie mai prudenţi în luarea unor decizii pe baze emoţionale”, precizează Alexandra Smedoiu.

În plus, percepţia generală este că viteza de reacţie la nivel instituţional, cu mesaje şi măsuri menite să inducă încredere în rândul pieţelor financiare, dar nu numai, este mult mai rapidă decât în 2008.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că pune la dispoziţia statelor emergente şi a celor cu venituri scăzute 50 de miliarde de dolari prin facilitatea sa de finanţare rapidă, pe fondul pandemiei de coronavirus. Pentru statele cu venituri scăzute, FMI va acorda zece miliarde de dolari printr-o finanţare de urgenţă.

În acelaşi timp, Comisia Europeană anunţă că va pune la dispoziţia statelor membre un prim pachet de 7,5 miliarde de euro şi un total de 25 de miliarde de euro pentru sprijinul economiilor care suferă din cauza pandemiei.

Recomandari A1

De asemenea, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sugerează că băncile centrale ar trebui să transmită semnale încurajatoare pentru a atenua turbulenţele de pe pieţele financiare, indicând că ar trebui să fie pregătite să relaxeze şi mai mult politica monetară şi să furnizeze lichidităţi băncilor, dacă va fi necesar.

”Să ne pregătim cât mai bine pentru orice fel de scenariu, dar să sperăm la un impact cât mai mic pe toate palierele”, mai spune ea.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
analiza perioada urmatoare deprecierea leului scaderi cotati bursa de valori coronavirus covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Imola 2024 se văd LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 17 - 19 mai, urmărește toate etapele pe canalele dedicate.
Stirile zilei Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi apere fiicele vitrege
Citește și
Analiză asupra concurenților din casa Mireasa! Cuplurile, întrecere în declarații despre relațiile...
O analiză asupra concurenților din casa Mireasa! Cuplurile, așa cum se oglindesc în ceilalți
SUA analizează aplicarea unor tarife suplimentare de 3,1 miliarde de dolari pentru bunuri din Marea...
Ioniță de la Clejani: Margherita este foarte afectată
Video recomandate
Video
Citește și
Zodiile care pot experimenta abundența pe 16 mai 2024. Ei sunt autenticii zodiacului în această perioadă Catine.ro
Ce avere are William Levy la 43 de ani. Ar fi avut mai multe probleme financiare de-a lungul timpului Happy Channel
LIVE TEXT | Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Ministru: starea sa este „extrem de gravă”.... Libertatea.ro
Român terorizat de vecinul interlop: "Să-ți fie frică să suni la poliție pentru reclamații spune... Ziare.com
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui:... AntenaSport
Cum a apărut Jane Fonda pe covorul roșu la Festivalul de la Cannes 2024. La 86 de ani, actrița i-a lăsat fără... Elle
Incendiu puternic în Mehedinți. Depozitul unei fabrici a fost cuprins de flăcări Spynews.ro
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic BZI
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros HelloTaste.ro
Orașul din România în care tocmai s-a deschis o fabrică nouă de filtre. Va recruta până la 500 de angajați Antena3.ro
Efectul pe care îl are Internetul asupra oamenilor. Cum influențează bunăstarea utilizatorilor useit
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Premierul Slovaciei, rănit în urma unui atac armat Wall-Street
Eleganță și stil la Festivalul de Film de la Cannes 2024: Jane Fonda, Meryl Streep și Heidi Klum au strălucit pe... Kudika
Înmulţirea hortensiilor nu a fost niciodată mai uşoară. Secretul grădinarilor de top pentru o curte ca în reviste Playtech
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din... Redactia.ro
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă.... Observator
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta MediCOOL
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi HelloTaste
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A primit 23 de ani de... ProSport
Meteorologii au actualizat prognoza METEO. Cum va fi vremea până la finalul lunii mai Gandul
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și Ioana au avut ideea... CanCan
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în... DeParinti
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual ZUTV
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de... UseIT
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Hello Taste
Ultimele știri
Cine e Mihai Dragomir, câștigătorul Chefi la cuțite sezonul 13. Ce experiență profesională are tânărul la doar 24 de ani
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 13. Mihai Dragomir pleacă acasă cu premiul în valoare de 30.000 de Euro
Finala Chefi la Cuțite, sezonul 13. Cu lacrimi în ochi, Alexandru Sautner a făcut un gest neașteptat. Ce s-a întâmplat în platou
Finala Chefi la Cuțite, sezonul 13. Finaliștii și-au format echipele și au ieșit scântei. Ce anunț a făcut Lucica Susanu
Finala Chefi la Cuțite, sezonul 13. Irina Fodor, noul look cu care a făcut furori. O fostă concurentă i-a eclipsat pe toți
Cine sunt finaliștii Chefi la cuțite sezonul 13. Trei concurenți se vor întrece pentru Marele Premiu
Care e statusul căsniciei Inimioarei de la Mireasa cu soțul ei. Ce a apărut pe rețelele de socializare de curând
(P) Ce sunt Advertorialele?
Autoritățile revin asupra deciziilor cu privire la carnea de pui vopsită. Acum ANSVSA susține că puiul „poate fi consumat”
(P) Care sunt cele mai de încredere surse de proteină?
Mai multe