Românii au cheltuieli tot mai mari. Cartofii se vând cu sume record, aproape de prețul unui kilogram de carne
Cheltuielile românilor cu mâncarea cresc de la o lună la alta. Alimentele de bază, cum sunt cartofii, carnea sau fructele, s-au scumpit, per ansamblu, cu 4,5% de la începutul anului şi până acum. Cartofii, în topul scumpirilor, se vând și cu 10 lei kilogramul.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 14 Mai 2020, 14:07 | Actualizat: Joi, 14 Mai 2020, 14:21La supermarketuri, prețurile s-au dublat aproape, inclusiv panificatia. Să nu mai vorbim produse de carne. În topul scumpirilor se află cartofii. Un kilogram de cartofi vechi se vinde cu 3 sau 4 lei, în timp ce cartofii noi au prețuri de până la 10 lei pe kilogram, o sumă record.
Pe aceeași temăPrețuri record la cartofi, până la 10 lei/kilogram
Ceea ce constată oamenii de fiecare dată când merg la piaţă, a confirmat şi Institutul Naţional de Statistică. În starea de urgenţă, cel mai mult s-au scumpit cartofii. Preţul lor a crescut într-o singură lună cu aproape 9 procente. Iar de la începutul anului şi până acum scumpirea a fost de peste 21 la sută. Şi pentru fructele praspete am lăsat mai mulţi bani în supermarketuri.
Citește și:
Scumpirile din aprilie și mai, dictate de importuri
Scumpirile de primăvară sunt dictate de importuri, spun specialiştii.
"Este perioada când legumele şi fructele noastre nu au apărut pe piaţă. Abia de vreo săptămână, 10 zile, au apărut primele roşii româneşti, dar sunt într-o cantitate mică. Şi în urmă cu vreo trei săptămâni a apărut cartoful nou, din România. In rest, discutăm despre importuri!", explică Dragoş Frumosu, președintele sindicatelor din industria alimentară, pentru Observator.
Şi pentru carnea de porc am plătit cu aproape 4 procente mai mult în aprilie faţă de finalul anului trecut.
"Romania este tributara importului de carne de porc. in mom de fata cam 60 la suta din necesarul din industria carnii din romania e adusa din spatiul comunitar, asta face ca pretul face ca pretul sa fie dictat de ce se intampla in piata europeana", susține Dana Tănase, director executiv Asociatii Romana a Cărnii.
În lunile următoare, spun experţii, preţul produselor de panificaţie, dar şi cel al cărnii de porc, de pildă, va fi dictat şi de secetă, atrag atenţia specialiştii.