(P) Cum te angajezi mai ușor în IT
Să-ți cauți un nou loc de muncă în timp ce ești angajat este o misiune dificilă. Pe de o parte, poți fi un candidat apreciat pentru experiența ta de potențialii angajatori, pe de altă parte, poți face o mișcare greșită doar din entuziasmul de a încerca un domeniu nou, cum ar fi IT-ul.
Publicat: Luni, 16 August 2021, 11:19 | Actualizat: Luni, 16 August 2021, 11:24De aceea ar trebui să ai un plan bine pus la punct, cu accent pe formare. Și poți deveni programator JavaScript sau tester, urmând cursuri gratuite IT, organizate de eJobs printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
Iată cele mai bune practici pentru a te forma și angaja în IT.
Text: Mihaela Pascari
1. Creează un plan al carierei tale
Este important să știi ce tip de carieră dorești. Vrei să fii angajat, vrei să fii freelancer sau îți dorești să lucrezi pe proiecte? În ce domeniu ți-ar plăcea să lucrezi? Ce abilități ai? Asigură-te că știi ceea ce-ți dorești în carieră, că un obiectiv clar și realist. Stabilește cum intenționezi să-l atingi și ce te califică pentru un anumit job. Acești pași te vor ajuta să restrângi căutarea la acele locuri de muncă care te pasionează și care te vor ajuta să avansezi profesional.
2. Urmează cursuri care îți oferă o certificare
Odată ce ți-ai conturat un plan în carieră și ai identificat ce abilități ai, merită să investești în formarea ta. De exemplu, dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Javascript organizat de eJobs printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
- Vei învăța de la zero JavaScript, HTML, CSS și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.
- Vei învăța cum să creezi aplicații web.
- Acest curs este ideal pentru persoanele fără experiență în programare.
Dacă ești o persoană atentă la detalii și îți dorești un start în domeniul IT, poți alege cursul de tester, organizat de eJobs printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
- Vei învăța de la zero cum să descoperi defecte ale website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori.
- Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri și aplicații.
- Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în IT
Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
- Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
- Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
- Se întâmplă 100% online
- Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
- Includ consiliere în carieră
Te poți înscrie dacă:
- Ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
- Ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
- Ești angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
- Ai absolvit cel puțin 8 clase.
3. Dezvoltă proiecte personale pentru a câștiga experiență
Indiferent de specializarea pe care ți-o alegi, în JavaScript sau în testare și de certificările pe care ți le iei în domeniu, experiența de lucru va conta cel mai mult pentru a obține dorit. Angajatorii vor să vadă cum aplici ceea ce ai învățat. Iar cursurile IT îți dau ocazia de a pune în practică ceea ce ai învățat. Și e mai ușor când înveți și dezvolți în același timp prin:
Proiecte personale: Creează un site sau o aplicație pentru tine sau pentru un prieten și încearcă mai întâi să rezolvi singur problemele pe care întâmpini.
Internship. Realizează un scurt research al companiilor care oferă stagii de practică în programare sau testare. Pentru internship, angajatorii nu cer experiență anterioară și pot fi o bună oportunitate de a-ți folosi abilitățile într-un cadru profesional. Pe eJobs găsești internship-uri în IT.
Freelancing-ul poate fi o modalitate bună de a finaliza proiecte mici în timp ce îți cauți un job full time.
4. Personalizează CV-ul
Odată ce ai obținut o certificare și ai și experiență în domeniu, este important să le menționezi în CV. Și este cu atât mai important să acorzi atenție CV-ului tău când te confrunți cu următoarea situație: ai aplicat la multe joburi, dar nimeni nu te sună pentru un interviu.
Dacă, de exemplu, ai abilități în zona de design sau în zona de testare, ți-ai luat și o certificare sau dezvolți un proiect pe cont propriu și îți dorești un job în unul dintre aceste domenii, merită să menționezi acest aspect încă din Obiectivul profesional.
Adaptează CV-ul la fiecare job pentru care aplici. Primul pas este să parcurgi cu atenție cerințele pentru a afla dacă ești candidatul potrivit. Apoi, adaugă experiența și realizările care sunt relevante pentru acea poziție, folosind chiar cuvinte cheie din anunțul jobului care descriu și experiența ta.
5. Aplică la acele companii care ți se potrivesc
Evită pe cât posibil să aplici la întâmplare, doar pentru că o companie are o poziție deschisă. Cel mai bine este să-ți faci o listă scurtă cu acele companii unde ți-ar plăcea să lucrezi și să afli din social media sau de la prieteni/colegi detalii despre cultură, beneficii, nivelul salariilor, posibilități de promovare. Cercetarea îți oferă informații valoroase pe care le poți include în CV și în scrisoarea de intenție.
Începe să-ți construiești o carieră în IT prin cursuri gratuite IT, organizate de eJobs, prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020.
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe
ID proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SILVIU PETRESCU
silviu.petrescu@coderslab.ro
0729.729.843