Ce s-a descoperit în sângele unui pacient vindecat de COVID-19: „Nu înțeleg de ce s-a întâmplat asta. Am fost infectat în martie”
Un bărbat infectat cu noul coronavirus și vindecat, în luna martie, s-a supus unei serii des teste, pentru a-i ajuta pe experții în domeniu să poată înțelege mai bine ce șanse avem ca, anu viitor, să evităm o nouă pandemie de COVID-19.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 15 Iunie 2020, 16:00 | Actualizat: Luni, 15 Iunie 2020, 16:04Un jurnalist britanic a fost infectat cu noul coronavirus la începutul lunii martie. După ce s-a vindecat, Ben Lazarus a făcut trei teste separate de detectare a anticorpilor COVID-19. Rezultatul a fost negatic, de fiecare dată.
Există oameni care nu vor dobândi imunitate la COVID-19?
„În martie, am fost testat pozitiv pentru Covid-19. Dar în ultima perioadă am făcut trei teste pentru anticorpi şi toate au avut rezultat negativ. Chiar dacă aceste teste sunt extrem de sensibile, există o mică şansă ca să dea un rezultat fals. Dar trei? Potrivit experţilor, şansele ca acest lucru să se întâmple sunt aproape inexistente”, scrie Ben Lazarus, un jurnalist la publicaţia britanică Mail on Sunday.
Concluziile nu sunt tocmai încurajatoare. În utima vreme, se tot vorbește despre imunitatea pe care cei care se vindecă de boală o pot dobândi. Se pare că teoria este falsă sau, pur și simplu, nu toți cei infectați au capacitatea de a se imuniza.
Există studii ce arată că, într-adevăr, unul din zece pacienți care au avut Covid-19 nu produc suficienţi anticorpi pentru a împiedica o viitoare infectare cu același virus. Dr. Rupert Beale, un expert în virusuri la Francis Crick Institute, Londra, spune că studiile au descoperit că pacienţii care au avut Covid-19, dezvoltă anticorpi în maxim 50 de zile.
Te poți infecta de mai mute ori cu noul coronavirus? Ce spun specialiștii
O altă variantă prezentată de experţi este că unele persoane dezvoltă un nivel atât de scăzut de anticorpi încât aceştia nu sunt detectaţi de teste.
Beale spune că studiile arată că peste 99 la sută dintre pacienţi vor dezvolta „o formă de imunitate, după o perioadă de timp post-infecţie”.
Ben Lazarus spune că ceea ce ar vrea el să ştie este dacă este imun la noul coronavirus sau ar putea fi infectat din nou. Iar răspunsul dat de toţi specialiştii la această întrebare este că „nimeni nu pare să ştie sigur”.