FOTO | Pare sânge peste tot, 20.000 de TONE, dacă stai în zonă poți muri: "Nu pot să îmi imaginez cum ar fi să ardem"
La 29 mai, cel puţin 20.000 de tone de combustibil s-au deversat accidental într-un râu şi în sol în nordul îndepărtat al Rusiei, caz care a produs îngrijorare în rândul ecologiştilor şi al localnicilor. Potrivit agenţiei de stat ruse pentru protecţia mediului, 15.000 de tone de produse petroliere s-au scurs în râu, iar alte aproape 6.000 de tone în subsol.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 05 Iunie 2020, 09:33 | Actualizat: Vineri, 05 Iunie 2020, 09:36Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat starea de urgenţă în oraşul Norilsk, din regiunea arctică, după o scurgere masivă de produse petroliere într-un râu şi l-a mustrat într-o intervenţie televizată pe un demnitar local pentru reacţia întârziată a autorităţilor, informează Reuters şi dpa, potrivit Agerpres.
Putin a spus că susţine propunerea de declarare a stării de urgenţă în zona afectată, întrucât astfel sunt facilitate operaţiunile de curăţare.
S-au scurs 20.000 de tone de motorină într-un râu din Cercul polar arctic
Acea deversare de petrol din strâmtoarea Mării Negre a fost cel mai mare astfel de incident pentru Rusia și a necesitat intervenția armatei și a sute de voluntari, potrivit The Guardian.
Knizhnikov a mai spus că motorina este mai „ușoară” ca petrolul, așa că cel mai probabil se va evapora și nu va ajunge pe fundul apei, însă este „mult mai toxică”.
Imaginile din satelit publicate de ONG-ul ecologist WWF prezintă zone mari roşii, provocate de combustibil, care acoperă râul local Ambarnaia. Pe reţelele de socializare, mai mulţi localnici au postat videoclipuri care arată părţi ale cursului de apă poluate.
„Este o situație foarte dificilă. Nu pot să îmi imaginez cum ar fi să ardem atâta motorină într-un teritoriu arctic… un foc atât de mare deasupra unei zone atât de vaste va fi o problemă imensă”, a mai precizat ministrul.
Oraşul industrial Norilsk este construit în întregime pe permafrost, ameninţat de topirea gheţii provocată de schimbările climatice.
Şeful statului rus s-a arătat şocat să descopere că autorităţile locale au aflat despre poluare abia la două zile după accident, din social media, criticându-l pe guvernatorul regiunii, Aleksander Uss, într-o intervenţie transmisă în direct de posturile de televiziune ruse.
Norilsk, un oraş îndepărtat, cu o populaţie de 180.000 locuitori şi situat la 300 km dincolo de Cercul Polar, este construit în jurul companiei Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel şi paladiu.