Garanția de 50 de bani pentru ambalajele de plastic, sticlă sau metal se amână. Cu ce soluții alternative au venit magazinele
Sistemul prin care clienții erau recompensați cu 50 de bani pentru fiecare ambalaj de sticlă, plastic sau aluminiu returnat trebuia să fie deja funcțional din această lună, însă Guvernul a decis amânarea cu încă un an. Care sunt motivele care stau la baza acestei decizii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 11 Octombrie 2022, 17:09 | Actualizat: Marti, 11 Octombrie 2022, 17:31Guvernul a decis să amâne mecanismul prin care oamenii ar fi trebuit să primească 50 de bani înapoi pentru returnarea oricărui ambalaj de sticlă, plastic sau aluminiu pe motiv că ar fi nevoie de o infrastructură de gestionare a deșeurilor, care ar lipsi momentan. Cu ce soluții alternative au venit magazinele.
Pe aceeași temăCe părere au românii vizavi de mecanismul de recompensare cu 50 de bani la returnarea ambalajelor reciclabile: „Măcar îți iei o pâine”
Din noiembrie anul viitor, în orice magazin din țară, clienții vor plăti în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj de sticlă, plastic sau aluminiu, potrivit Digi24. Oamenii își vor recupera banii dacă vor duce înapoi, în magazin, recipientul curat, pentru reciclare.
„Această taxă cu siguranță va motiva să se întoarcă cu ambalajele”, este părerea unei femei, citată de aceeași sursă.
„Omul are tot interesul să își ia ăia 50 de bani înapoi. 50 de bani de aici, 50 de bani de colo, se adună. Măcar îți iei o pâine”, spune un bărbat.
Pe aceeași temăSistemul de recompensare are nevoie de finanțare. Cu ce soluții alternative au venit magazinele între timp pentru a stimula reciclarea
Sistemul prin care oamenii ar fi trebuit să primească 50 de bani pentru produsele reciclate are nevoie de un total de 100.000 de aparate de colectare automată, dar și de cinci fabrici în care vor ajunge ambalajele.
„Asta este de fapt adevărata provocare: echiparea acestor fabrici cu un echipament specific industrial, linii de sortare care vor fi necesare pentru a putea gestiona ambalajele colectate de la consumatori. Compania are nevoie de o finanțare, iar, în acest sens, am început încă de săptămâna trecută discuțiile cu băncile comerciale din România care și-au arătat interesul să finanțeze acest sistem”, a transmis Julia Leferman, acționar al companiei RetuRO, citată de Digi24.
Până atunci, unele magazine din țară au implementat un sistem alternativ. Diferența este că în loc de bani, le oferă oamenilor reduceri la diferite produse.
„Plasticul trebuie să fie curat și nedeteriorat. Se introduce și se aude cum se turtește. La fel și dozele de aluminiu. Pentru fiecare cinci ambalaje reciclate, primești un voucher de 10 la sută reducere. În această săptămână, pentru categoria grădină și accesorii pentru grădinărit. Centrele pe care le avem în acest moment vor fi soluția la care vom răspunde legii sistemului garanție-retur”, a explicat Loredana Samoilă, reprezentanta unui magazin care deține deja un automat pentru colectarea ambalajelor de reciclat.
„În viitor, se va schimba metoda de răsplată pentru client”, a mai adăugat aceasta.
România are o rată de reciclare de 11%, de cinci ori mai mică comparativ cu rata impusă de Uniunea Europeană. Din această cauză, țara noastră este penalizată cu 80 de eurocenți pentru fiecare kilogram de ambalaj de plastic nereciclat.
Pe aceeași temă