În multe dintre produsele noastre alimentare există deja o anumită cantitate de aer. Diverse tipuri de ambalaje alimentare folosesc cantități diferite de aer în funcție de tipul de aliment, spune Wei Zhang, profesor în știința alimentelor și specialist în siguranța alimentară la Institutul de Tehnologie din Illinois, scrie Rd.com.
Ce înseamnă dacă vezi că ambalajul produsului este umflat. De ce este mai sigur să nu-l cumperi
Alimentele perisabile precum brânza și cârnații sunt adesea ambalate cu puțin sau deloc aer pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor. Unele alimente, precum chipsurile, sunt ambalate în pungi cu aer suplimentar pentru a conserva textura și a preveni deteriorarea. Asta e normal. Dar dacă un produs s-a umflat dincolo de dimensiunea sa normal așteptată, devenind un ambalaj umflat, veți observa cu siguranță asta.
Ambalajul umflat nu înseamnă întotdeauna că alimentul din interior este periculos pentru consum, spune Zhang. Dacă locuiți într-o zonă la altitudine mare, un ambalaj poate să se umfle din cauza presiunii aerului din interiorul ambalajului, care este mai mare decât presiunea aerului din mediul înconjurător. În acest caz, alimentul nu s-a stricat.
Dar cel mai adesea, ambalajele umflate apar atunci când microorganismele găsite în alimentele perisabile produc gaze, precum dioxidul de carbon. Unele dintre aceste microorganisme duc la deteriorarea alimentelor, iar altele pot chiar provoca intoxicații alimentare.
Care sunt alimentele cel mai des afectate
Umflarea se poate întâmpla cu toate tipurile de alimente, spune Zhang. Dar alimentele uscate și cu conținut scăzut de umiditate, precum stafidele sau untul de arahide, sunt mult mai puțin susceptibile să fie afectate. Asta se datorează faptului că conținutul de umiditate din aceste alimente este mult sub ceea ce au nevoie microorganismele pentru a crește.
Zhang sugerează câteva practici de bun-simț: Nu cumpărați produse cu ambalaje umflate. Stocați alimentele în mod corespunzător, în condițiile prevăzute. Evitați expunerea la căldură excesivă sau la soare, care poate deteriora ambalajul alimentelor. Verificați întotdeauna data de expirare a alimentelor înainte de a le consuma.
Ce legume este indicat să consumi toamna pentru un boost de imunitate și pentru a ține la distanță virozele... A mâncat afine în fiecare zi, timp de o săptămână. Ce s-a întâmplat apoi, după experiment...