Chinezii ne spun adevărul: "A fost un experiment" Asimptomaticii nu-i pot infecta pe cei din jur. Dacă o persoană asimptomatică stă lângă 455 de oameni, niciunul nu are coronvirus
Opt cercetători chinezi au realizat unul dintre cele mai ample studii legate de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii. Astfel că, o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică NU transmite virusul mai departe. Cum a fost realizat experiemntul
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 02 Iunie 2020, 09:25 | Actualizat: Marti, 02 Iunie 2020, 09:31- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O persoană care a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora.
Specialiştii au supravegheat subiecții timp de 5 zile.
Cei 455 de oameni au fost izolați şi monitorizați de către specialișt pentru 5 zile. Se pare că doar doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciunul nu a luat virusul SARS-COV-2, rezultate certificate de testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.
Ar exista un pericol în cazul unui contact prelungit
„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu citat de Mediafax.
Singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală.
„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate.
În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmită, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală.
Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune Dr. Marinescu.