Biserica unică în lume, care se găsește în România. E jumătate ortodoxă, jumătate catolică și e veche de 200 de ani. Unde se află
În România există o biserică unică în lume, veche de 200 de ani. Aceasta a fost construită de un boier pentru soția sa, care avea o religie diferită.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 26 Septembrie 2024, 14:56 | Actualizat: Joi, 26 Septembrie 2024, 16:45În nordul României se găsește o biserică unică în lume, jumătate catolică, jumătate ortodoxă. Veche de 200 de ani, aceasta se află în satul Hilișeu Crișan.
Biserica unică în lume, care se găsește în România. E jumătate ortodoxă, jumătate catolică și e veche de 200 de ani. Unde se află
Biserica veche, din lemn și frumos decorată, e înlănţuită de un zid cu sfinţi şi o clopotniţă ce aduce aminte de mănstirile catolice ale benedictinilor. Este vorba despre o biserică cum nu se mai găsește nicăieri în lume, care unește catolicismul și ortodoxia.
”Este biserica jumătate catolică, jumătate ortodoxă. Un unicat, o adevărată bijuterie arhitectonică a unor vremuri de mult apuse”, spune Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură din Botoşani, conform Historia.
Clopotnița masivă este realizată din cărămidă, pe bază de piatră. Ea și zidurile au influențe baroce, aducând a mănăstire apuseană.
13 statui catolise sunt sculpate în piatră, pe zid, și îi reprezintă pe cei 12 apostoli alături de Iisus Hristos.
Pe aceeași temă”Boierul Curt a făcut mai mult pentru el această biserică, dar şi pentru sătenii locului. Biserica s-a dorit a fi una boierească, curtea boierului fiind în partea de răsărit a bisericii. Are un farmec deosebit. Unicitatea acestui sfânt lăcaş este dată de îmbinarea între cele două stiluri. Biserica fiind făcută stil ortodox iar clopotniţa în stil romano-catolic.
Boierul Vasile Curt, cel care a ctitorit acestă sfântă biserică era ortodox, iar nora lui, cea care a făcut clopotniţa 50 de ani mai târziu, era de origine romano-catolică. Slujbe se mai ţin doar câteva pe an, dar de hram vin foarte mulţi oameni de prin alte judeţe. Cei mai mulţi sunt curioşi să o vadă după ce au auzit de ea”, povesteşte preotul paroh al bisericii din satul Hilişeu Crişan, Gabriel Derscariu, conform Adevarul.
Legenda biserii unice în România
În anul 1832, biserica ortdoxă de lemn din satul boierului Curt, primește o clopotniţă catolică și un zid cu 13 statui baroce. În urma schimbărilor, biserica satului devenise jumătate ortodoxă ,jumătate catolică.
Cel care a ordonat modificările în 1832 a fost chiar fiul boierului Alecu Curt. Legenda locului spune că a făcut toate acestea din iubire pentru o femeie. Mai precis pentru tânăra lui soţie, Ana Curt. Povestea spune că abia se căsătorise cu ea şi era foarte îndrăgostit de tânăra, de origine bistriţeană.
Ana Berneasca, cum o chema de fată, era însă catolică, în timp ce Alecu era ortodox. Biserica este defapt un simbol, care arăta că iubirea uneşte până și religiile.
Pe aceeași temăLegenda spune că defapt simbolul era acesta : biserica ortodoxă era reprezentantă de Alecu, iar Ana Curt era zidul şi clopotnia catolică. Alecu devenise inima Anei. Dealtfel în curtea bisericii au fost îngropaţi cei doi soţi.
Biserica de la Hilișeu Crișan este un monument arhitectonic unic în Europa, fiind şi singura biserică în care se intră prin clopotniţă. Din păcate, a fost lăsată în paragină de comunişti.
Nici după 1990, autorităţile centrale nu s-au sinchisit să o ajute. Primaria a reușit să o aducă într-o stare decentă, însă nu este suficient. Turiștii care trec pragul bisericii sunt uimiți de frumusețea ei.