Antena Căutare

Descoperirea făcută în curtea unei biserici din centrul Capitalei. Peste ce au dat cercetătorii: „În spatele unei cișmele...”

Reprezentanții Muzeului Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu au anunțat o descoperire arheologică interesantă, în curtea Bisericii Mavrogheni.

Galerie
Un sicriu vechi de zinc a fost descoperit în curtea unei biserici din București | Shutterstock & Facebook

În curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni” a fost descoperit un sicriu vechi din zinc, care a atras interesul cercetătorilor. Pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu au fost publicate imagini și informații referitoare la descoperirea care a avut loc în această primăvară și care a fost examinată până acum.

Sicriul a fost scos intact și ranforsat astfel încât să reziste la transportul până la laboratorul de restaurare, au precizat reprezentanții Muzeului.

Citește și: Descoperire uluitoare pentru omenire făcută de un tânăr de 22 de ani cu un detector de metale. Ce a putut găsi

Un sicriu vechi de zinc a fost descoperit în curtea unei biserici din București

Articolul continuă după reclamă

„Dormeau adânc sicriele de... zinc. Și era primăvara anului curent, când, cu ocazia cercetărilor arheologice întreprinse de echipa Muzeului Municipiului București în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”, în spatele unei cișmele și la vreo doi metri adâncime, truela a scârțâit metalic la contactul cu un obiect gri-verzui. Tocmai fusese descoperit capacul unui sicriu, nu foarte bine conservat dar decorat cu îngerași metalici pe colțuri, care sigila înăutru mărturii fizice dintr-o epocă apusă.

Cum nu de multe ori întâlnești astfel de situații în săpăturile arheologice din București, imediat după curățare și înregistrarea contextului a fost luată decizia ca sicriul să fie scos întreg și pregătit pentru restaurare, urmând să fie deschis într-un mediu sigur și controlat, care să îi pună cât mai puțin în primejdie integritatea.

Înainte de acest demers, au fost realizate analize chimice in situ și astfel a putut fi determinat că materialul din care a fost confecționat este zincul (puternic corodat), o informație capitală pentru a ști cum anume să fie manipulat și mai ales ce tratamente de restaurare îi pot fi aplicate.

Scoaterea lui nu a fost deloc o treabă ușoară, însă soluțiile tehnice atent planificate au dat rezultatele dorite. Sicriul a fost scos intact și ranforsat astfel încât să reziste la transportul până la laboratorul de restaurare.

Șansa lui a fost că (încă mai) există restauratori și laboratoare la noi în țară care pot să facă față unor astfel de provocări. Laboratorul de Restaurare de la Muzeul Olteniei Craiova și specialiștii de acolo sunt printre puținii profesioniști care au rămas dedicați unei astfel de profesii. Le mulțumim și pe această cale că au răspuns pozitiv apelului nostru.

Odată ajuns la Craiova, restauratorii de acolo, în frunte cu dl. Leonard Ionescu, au luat toate măsurile necesare pentru securizarea obiectului și eliminarea oricăror pericole biologice prin expunerea la tratamente fizice și chimice. Apoi, când au considerat că au toate datele necesare și au ajuns la punctul în care sicriul putea fi deschis, ne-au chemat pentru a-l cerceta împreună.

Despre ce și pe cine ascundea capacul (dublu, după cum o să aflați) sicriului de zinc de la Mavrogheni, o să aflați într-o postare ulterioară”, se arată în postarea de pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: În timp ce curăța pământul, un fermier a găsit un „gunoi ruginit”. Când se pregătea să-l arunce, și-a dat seama ce era, de fapt

De ce nu este bine să bei cafea înainte de a pleca la cumpărături. Specialiștii trag un semnal de alarmă... Descoperire incredibilă într-o pădure din Botoșani. Peste ce au dat trei bărbați: „Noi ne-am dat seama imediat...”...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x