Ce bacterii se găsesc pe tacâmurile de la restaurant. Mulți au fost surprinși să afle numărul lor
Multe persoane preferă să mănânce în oraș, dar puține știu ce bacterii se găsesc pe tacâmurile primite la restaurant. Iată ce a descoperit un expert și ce spun studiile.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 22 Februarie 2024, 17:49 | Actualizat: Joi, 22 Februarie 2024, 18:11O serie de videoclipuri virale a scos la iveală cât de multe bacterii se găsesc pe tacâmurile din restaurante.
Ce bacterii se găsesc pe tacâmurile de la restaurant. Mulți au fost surprinși să afle numărul lor
Sam Barefoot, care spune că este specialist în sănătate publică, a vizitat mai multe localuri pentru a verifica ce bacterii se găsesc pe setul format din cuțit, lingură și furculiță oferit în restaurante.
Bărbatul a folosit un kit de testare la domiciliu pentru a depista cât de multe bacterii se aflau pe tacâmurile care i-au fost date la masă.
”Sunt la un restaurant și o să prelevăm și o să cultivăm bacteriile de pe tacâmuri. Vom vedea cât de murdare sunt cu adevărat”, spune Barefoot la începutul clipurilor sale.
@sam_barefoot Reply to @brisappersin Comment what to swab next!!! #science #scienceismagic #microscope #fyp #foryou #bacteria ♬ Paradise - TELL YOUR STORY music by Ikson™
El tamponează obiectele care i-au fost înmânate într-un șervețel curat, înainte de a le pune într-un dispozitiv special. Odată ajuns acasă, a pus cele prelevate pe o farfurie, frecând pe toată suprafața și apoi acoperind-o.
Unii au spus că nu a aplicat tamponul suficient de aproape de placă, iar expertul s-a apărat susținând că a procedat corect după ce a închis filmarea, deoarece i s-a părut dificil să o facă în timp ce cu o mână manevra telefonul mobil.
Apoi a lăsat placa Patri la incubator pentru 48 de ore la 37 de grade Celsius. Spre surprinderea multora, s-au găsit puține baterii, în afara de două ”mici pete albe”.
@sam_barefoot Reply to @vynnboii14 comment what to swab next!!! #fyp #foryou #science #scienceismagic #microbiology #microscope ♬ original sound - Sam Γερακας Barefoot
”Acestea sunt, de fapt, doar bacterii normale”, a concluzionat Barefoot.
Internauții s-au arătat liniștiți de această informație. Cei care lucrează în domeniul horeca au precizat că spală tacâmurile și de două ori, după pandemia de coronavirus.
Ce arată studiile
Bărbatul nu a fost singurul care a testat tacâmurile din restaurant. În 2012, cercetătorii de la Ohio State University Center for Clinical and Translational Science au aplicat norovirus murin, escherichia coli și listeria innocua pe tacâmuri înainte ca angajații să le spele manual sau la mașina de spălat vase.
Ambele metode de spălare au redus escherichia coli și listeria innocua, deși curățarea la mașina de spălat a fost mai eficientă. Particulele de norovirus au supraviețuit ambelor spălări.
Pe aceeași temăStudiul a arătat că acest lucru nu este întotdeauna din vina restaurantului, deoarece alimentele sunt capabile să protejeze bacteriile și virușii de produsele de curățare, în special lactatele.
”Ideea că vom "omorâ" lucrurile ( n.r. bacteriile și/sau virușii) este probabil puțin exagerată. Ceea ce facem este să încercăm să reducem numărul de germeni la un nivel pe care corpul nostru îl poate suporta - unul pe care îl putem elimina cu ajutorul sistemului nostru de apărare.”, a declarat profesorul Donna Duberg pentru Women's Health, conform Newsweek.