Ce pericol ascund alimentele care au ambalajul umflat. Experții au explicat fenomenul care face pachetul să arate așa
Alimentele care au ambalajul umflat ascund un pericol, spun experții. Iată de ce ar trebui să le eviți când le găsești pe rafturile magazinelor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 04 Iulie 2023, 17:43 | Actualizat: Vineri, 14 Iulie 2023, 09:28Unele ambalaje sunt special umflate, cum e cazul bezelelor, chipsurile, însă cele mai multe produse alimentare care se prezintă în acest fel au o problemă. Specialiștii spun că nu ar trebui să achiziționați alimente care au ambalajul mai umflat decât este normal pentru că nu sunt sigure pentru consum. Iată la ce ar trebui să acordați atenție.
În multe dintre alimente există deja aer. Diferite tipuri de ambajale folosesc cantități diferite de aer în funcție de alimente, spun experții consultați de Reader's Digest.
Alimentele perisabile, cum ar fi brânza și cârnații, sunt adesea ambalate cu puțin sau deloc aer pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor. Unele alimente, cum ar fi chipsurile de cartofi, sunt ambalate într-o pungă cu aer suplimentar pentru a păstra textura și a preveni deteriorarea.
Acest lucru este normal. Dar dacă un produs s-a umflat peste dimensiunea sa obișnuită, probabil că veți observa acest lucru.
Pe aceeași temăDe ce se umflă ambalajul alimentelor și când nu mai sunt sigure pentru consum
Ambalajele umflate ale alimentelor nu înseamnă întotdeauna că alimentele din interior sunt periculoase, spune Wei Zhang.
Dacă locuiți într-o zonă de altitudine mare, un ambalaj alimentar se poate umfla deoarece presiunea aerului din interiorul ambalajului este mai mare decât presiunea aerului din mediul exterior. În acest caz, mâncarea nu s-a stricat.
Dar cele mai multe ambalaje umflate sunt cauzate de microorganismele care se găsesc în alimentele perisabile și care produc gaz, cum ar fi dioxidul de carbon. Unele dintre aceste microorganisme cauzează stricarea alimentelor, iar altele pot provoca chiar intoxicații alimentare.
Pe aceeași temăCe alimente sunt cel mai des afectate
Alimentele uscate și cu umiditate scăzută, cum ar fi stafidele sau untul de arahide, sunt mult mai puțin predispuse la această soartă. Asta deoarece conținutul de umiditate din acestea e este mult sub nivelul de care au nevoie microorganismele pentru a se dezvolta.
Wei Zhang sugerează câteva practici de bun simț:
- Nu cumpărați produse cu ambalaje umflate
- Depozitați-vă alimentele în mod corespunzător, în condițiile prevăzute
- Evitați expunerea la căldură extremă sau la lumina soarelui, care pot deteriora ambalajele alimentelor
- Uitați-vă întotdeauna la data de expirare a alimentelor înainte de a le consuma.