Au recunoscut că au greșit! Cercetătorii au demontat cea mai mare speranță a medicilor, pentru următoarele luni: „Să nu ne mai amăgim”
Studiul publicat luni contrazice una dintre cele mai importante teorii despre evoluția coronavirusului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 19 Mai 2020, 14:34 | Actualizat: Marti, 19 Mai 2020, 14:37Să nu mai contăm pe vară pentru stingerea pandemiei de coronavirus! Este concluzia suprinzătoare a unui studiu publicat luni, în revista Science, de un grup de cercetători de la Princeton. Potrivit acestora, legătura dintre vreme și coronavirus este „neglijabilă”.
De la declararea pandemiei de COVID-19, mai multe voci din domeniul cercetării au vorbit despre o corelație între climă și coronavirus. Cu cât temperatura și umiditatea sunt mai mari, cu atât virusul se răspândea mai greu.
Citește și:
Noul studiu, publicat luni, nu contrazice total această ipoteză, însă subliniază că legătura ar fi una neglijabilă.
„Încălzirea vremii nu va încetini răspândirea virusului, în primele faze ale pandemiei. Virusul se va răspândi rapid, indiferent de vreme”, a declarat autorul principal al studiului, Rachel Baker, cercetător la Princeton.
În absenţa măsurilor de control sau a vaccinului, coronavirusul va contamina treptat o parte importantă a populaţiei, spun autorii acestui studiu. Abia după aceea ar putea deveni sezonier, la fel ca virusurile similare.
Citește și:
„Alte coronavirusuri umane cum ar fi răcelile, sunt foarte dependente de factorii sezonieri. În aceste cazuri, vârful epidemiei este atins în timpul iernii, în afara tropicelor.
Dacă noul coronavirus este si el sezonier, ne putem aştepta ca acesta să se transforme într-un virus de iarnă deoarece devine endemic”, spune profesorul Bryan Grenfell.
Citește și:
Cum vor afecta lunile de vară răspândirea COVID-19
Mai mult, cercetătorii de la Princeton au prezentat mai multe scenarii, valabile în zone climatice diferite.
„Rezultatele noastre implică faptul că regiunile tropicale şi cele temperate trebuie să se pregătească pentru epidemii severe şi că temperaturile de vară nu vor stopa răspândirea infecţiilor”, concluzionează cercetătorii.