Locul unic din România de care străinii s-au îndrăgostit. Ce este special la satul Geamăna din Alba
Turla care se poate observa în imaginea de mai sus este tot ce se mai poate vedea dintr-o biserică ce datează din secolul al XVIII-lea. Aceasta se află în România și a fost înghițită de un lac galben și înghețat.
Publicat: Joi, 18 Februarie 2021, 16:54 | Actualizat: Duminica, 10 Octombrie 2021, 09:02- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Chiar dacă imagini din acest loc au circulat pe internet, puțini cunosc istoria satului Geamăna.
Pe aceeași temăCe s-a întâmplat cu localitatea Geamăna din județul Alba
Geamăna este o comună din Transilvania, România. Ea a fost evacuată în urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni pentru că Nicolae Ceaușescu, conducătorul de la acea vreme, a ordonat transformarea localității într-un lac de decantare, ce a ajuns să fie acoperit de steril.
„Primul sămn rău o fost atunci când au început să se uşte cireşii, vişinii. Or fi sâmţit de la bun început otrava care atunci era doar sub pământ. Ce vă săpui se petrecea pe la sfârşitul anilor 1970. Apoi, pâraiele ce curgeau pe aici s-au înroşit rând pe rând, ca şi când torni în ele sânje.
Pe aceeași temăUite aşa am ajuns să vedem pâraiele aste otrăvite, cum se duce la fund casă după casă, cârciuma unde se adunau oamenii satului şi apoi şi biserica, după cum vedeţi se scufundă şi ea.
După mine satul va fi mort, când biserica va fi acoperita de tot de steril“, a povestit, conform Historia, unul dintre oamenii care încă locuiesc în zonă.
Accesează GALERIA FOTO pentru mai multe imagini cu Geamăna din Alba.
Regimul comunist le promitea oamenilor că se vor îmbogăți de pe urma mutării, însă mulți susțin că au primit doar o bucată de pământ și sume mici de bani. De asemenea, li s-ar fi promis că vor fi mutați la doar 7 kilometri de la vechiul sat, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat.
Noile lor reședințe au fost stabilite la aproximativ 100 de kilometri distanță, iar tragedia celor peste 300 de familii evacuate a primit numele de ”dezastrul natural de la Geamăna”.
În prezent, Geamăna din județul Alba a devenit un lac care crește cu circa 90-100 de centimetri pe an.
Pe aceeași temăApa sa este împărțită în trei zone: una cu noroi, acolo unde țevile varsă toate substanțele dăunătoare, una cu o apă turcoaz fermecătoare și o alta cu apă roșie ca focul.
Sub apă, se află în continuare case, morminte și amintirile celor plecați.
Accesează GALERIA FOTO pentru mai multe imagini cu Geamăna din Alba.