Lucruri neștiute despre Papa Francisc. Cum a devenit Jorge Mario Bergoglio papă
Lucruri neștiute despre Papa Francisc. Cum a devenit Jorge Mario Bergoglio papă. Actual șef al bisericii catolice este primul papă care provine din America Latină, un model de bunătate și caritate, el va realiza o vizită istorică în România, în periaoda 31 mai și 2 iunie 2019
Publicat: Luni, 13 Mai 2019, 13:34 | Actualizat: Luni, 13 Mai 2019, 13:51Lucruri neștiute despre Papa Francisc. Cum a devenit Jorge Mario Bergoglio papă. Actual șef al bisericii catolice este primul papă care provine din America Latină, un model de bunătate și caritate, el va realiza o vizită istorică în România, în perioada 31 mai și 2 iunie 2019
Actualul șef ai Bisericii Catolice, Papa Francisc, este primul suveran pontif venit din America, fiind și primul iezuit. Acesta va face o vizită istorică în România între 31 mai şi 2 iunie. Vizita sa în țara noastră are loc la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, din 1999. Această călătorie apostolică se desfășoară sub genericul „Să mergem împreună!".
Cum a devenit Jorge Mario Bergoglio papă
Pe 11 februarie 2013, papa Benedict al XVI-lea (Joseph Ratzinger), pe atunci în vârstă de 85 de ani, care fusese ales al 265-lea papă în aprilie 2005 surprinde o lume întreagă când își anunță demisia. Aceasta a devenit o premieră în peste şapte secole. Motivul invocat de papa Benedict al XVI-lea a fost că nu mai are "suficientă forţă" să conducă Biserica Catolică, din cauza „vârstei înaintate".
Astfel, pe 13 februarie are loc ultima mare liturghie din bazilica Sfântul Petru. Totodată, papa Benedict al XVI-lea denunţă "loviturile aduse unităţii Bisericii" şi "diviziunile din cadrul corpului bisericesc".
Pe 25 februarie, Vaticanul anunţă că raportul de anchetă în cazul scurgerilor de documente confidenţiale în anturajul lui Benedict al XVI-lea privind scandalul "Vatileaks" început în 2012 va fi transmis exclusiv viitorului papă.
La data de 28 februarie, ultima zi a lui Benedict al XVI-lea în funcția de papă, acesta face promisiunea de a i se supune succesorului său. Acesta se retrage la reşedinţa de vară a suveranilor pontifi de la Castelul Gandolfo, în sudul Romei, unde a mai locuit timp de două luni. După demisia acestuia, contul lui de Twitter e închis și Joseph Ratzinger devine "Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, papă emerit". Începe perioada numită "Sede vacante" (post vacant) în cursul căreia camerlengo, Tarcisio Bertone, este "patronul" interimar al Vaticanului.
Între 4 și 11 martie au loc întâlnirile celor 209 cardinali alegători ai papei (sub 80 de ani) sau nu. În Capela Sixtină sunt instalate două sobe, una pentru arderea buletinelor de vot, cealaltă pentru a degaja fie fum negru (în absenţa alegerii papei) sau fum alb (în caz de alegere).
Pe data de 12 martie cei 115 cardinali intră în conclav pentru a alege noul papă în secret absolut. Astfel, ușile Capelei Sixtine sunt închise cu cheia. Primul tur de scrutin decide că fumul ce iese din sobă este unul negru.
La 13 martie are loc al doilea și al treilea tur de scrutin, la sfârșitul cărora încă nu se alese un papă. Abia în urma celui de-al cincilea vot iese fum alb pe hornul sobei din Capela Sixtină. Cardinalul francez Jean-Louis Tauran anunță de la balconul bazilicii Sfântul Petru, numele celui de-al 266-lea suveran pontif: arhiepiscopul de Buenos Aires (din 1998, cardinal din 2001), argentinianul Jorge Mario Bergoglio, pe atunci în vârstă de 76 de ani, care devine papa Francisc.
Francisc era unul dintre contracandidaţi la alegerea papei Benedict al 16-lea. Prin urmare, el nu era nou în această lume. Tot pe 13 martie, la balconul Vaticanului, papa Francisc a apărut pentru a binecuvânta mulțimea din Piața San Pietro.
Noul papă a lansat un apel la "fraternitate", "prietenie", "dragoste" şi "evaghelizare" în cadrul Bisericii. "Rugaţi-vă pentru mine şi daţi-mi binecuvântare", le-a cerut Francisc credincioşilor.
Jorge Mario Bergoglio a devenit al optulea papă ca vârstă la momentul alegerii sale în Scaunul Sfântului Petru, cel mai bătrân dintre toţi fiind Clement al X-lea, ales în 1670 (aproape 80 de ani).
Cum și-a ales Jorge Mario Bergoglio numele de Francisc
"Francisc este numele păcii, aşa mi-a intrat în inimă acest nume", a spus papa. "În timpul alegerii, mă aflam alături de arhiepiscopul din São Paulo Claudio Hummes, un mare prieten (...). Atunci când lucrurile au devenit periculoase, el m-a consolat. Când voturile (în favoarea mea) au atins două treimi, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus «Nu îi uita pe săraci!»", a declarat ulterior papa argentinian. "Imediat, în legătură cu săracii, m-am gândit la Francisc din Assisi (...), omul sărăciei, omul păcii", a adăugat Francisc.
Curiozități despre Papa Francisc
El e primul papă non-european după mai bine de un mileniu. Acesta s- a născut pe 17 decembrie 1936, în Bueno Aires, Argentina într-o familie de italieni, iar, înainte de a deveni preot, în 1969, lui Jose Mario Bergoglio îi plăcea să danseze tango.
În tinerețe a lucrat ca bodyguard într-un bar din Buenos Aires, potrivit skynews.com. El are masterat în chimie şi chiar a predat materia la liceu. În adolescență, în urma unor probleme de sănătate, a rămas fără un plămân.
Papa are 18 milioane de admiratori pe Twitter. Acesta vorbeşte fluent spaniola, italiana şi latina şi nu are probleme prea multe în a se exprima în engleză, germană, ucraineană, portugheză.
Papa Francisc a primit multe cadouri extravagante de-a lungul anilor printre care și o motocicletă Harley Davidson. Însă de obicei vinde astfel de obiecte în interes caritabil.
Papa Francisc în România
Papa Francisc vine în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România. Pe parcursul vizitei sale în România ,Papa Francisc va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.
Peste 20 de mii de persoane sunt așteptate la Catedrală în data de 31 mai, ziua în care Papa Francisc ajunge în România, la București. Pentru o vizibilitate mai buna, va fi un ecran imens, iar cei care vor să îl salute pe Suveranul Pontif de aproape, o vor putea face dacă se înscriu în zona zero. ei care vor sta în zona liberă vor trece, de asemenea, printr-un control.
Citește și:
A fost stabilit programul vizitei Papei Francisc în România! Nu se va ține slujbă în aer liber
Ce trebuie să faci ca să-l întâlnești pe Papa Francisc în România. Înscrieri online
Papa Francisc în România. Mai mulți bani pentru vizita Papei la București
Sursă foto: radiocluj.ro