Mesajul surprinzător al lui Iohannis de Ziua Europei: "În confruntarea cu pandemia, România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere"
9 mai este o zi cu o semnificaţie importantă atât pentru România, cât şi pentru Europa. Astăzi se marchează şapte decenii de la ceea ce avea să devină Comunitatea Europeană. Iar tot pe această dată România şi-a proclamat independenţa.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 09 Mai 2020, 09:34 | Actualizat: Sambata, 09 Mai 2020, 10:00Peste câteva ore liderii instituţiilor europene, dar şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite vor transmite mesaje pentru a marca evenimentul. Diferit de ceilalţi ani, Ziua Europei va fi celebrată prin intermediul mediului online. Liderii blocului comunitar au un întreg program. Aceştia vor oficia dezbateri, în frunte cu preşdedintele Parlamentului European şi transmisiuni live pe Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Europei, în care arată că în criza generată de pandemia de COVID-19, ''o provocare fără precedent'', România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere în Uniunea Europeană.
"Sărbătorim astăzi Ziua Europei într-un context cu totul special, imposibil de imaginat în urmă cu doar câteva luni de zile.
Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial, un moment care ne testează rezistenţa, unitatea şi umanitatea. Istoria ne arată că proiectul european a trecut cu bine de provocările trecutului, atunci când răspunsurile au fost rezultatul unui amplu efort comun.
Modul în care vom depăşi actuala criză va marca profund conştiinţa noastră europeană şi va da un nou sens viitorului Uniunii Europene. Solidaritatea şi coeziunea europeană sunt valori de o importanţă majoră, pe care se fundamentează continuitatea proiectului european şi reconectarea la nevoile şi aşteptările cetăţenilor noştri. (...) Criza generată de pandemia de COVID-19 a arătat cât de importantă este o abordare comună, în spiritul unităţii şi solidarităţii.
În confruntarea cu această provocare fără precedent, România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere", spune şeful statului în mesaj.
El aminteşte că echipe de medici şi asistenţi români s-au deplasat în Italia şi Republica Moldova pentru a sprijini eforturile de combatere a epidemiei şi că România este primul stat membru care gestionează constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune, fiind deja livrate prin acest mecanism echipamente esenţiale în zonele cele mai afectate.
România beneficiază de fonduri semnificative pentru atenuarea efectelor crizei, în valoare de peste un miliard şi jumătate de euro din actualul buget multianual.
"În aceste vremuri dificile, trebuie să fim conştienţi că deciziile şi acţiunile noastre de acum pot influenţa decisiv direcţia strategică a marii familii europene.
Este esenţial să reconfirmăm, prin tot ceea ce facem, că viziunea noastră rămâne una comună şi că, dincolo de diferenţele şi specificităţile noastre fireşti, ne uneşte voinţa de a găsi împreună soluţii durabile şi eficiente în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni", spune şeful statului.
Preşedintele Iohannis aminteşte şi că au trecut 70 de ani de la "Declaraţia Schuman", bazată pe o viziune comună asupra principiilor de unitate şi cooperare europeană.
"Demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectul pentru drepturile omului, toate aceste valori, care au conturat proiectul european de la bun început, rămân astăzi la fel de valabile şi capătă o semnificaţie mai profundă acum, când ne luptăm să salvăm vieţile cât mai multor cetăţeni europeni", afirmă el.
Şeful statului punctează că România este pe deplin integrată în marea familie europeană.
"Românii şi-au câştigat respectul Europei prin ataşamentul autentic faţă de valorile europene şi prin susţinerea constantă pentru păstrarea nealterată a democraţiei şi a drepturilor civice.
Anul trecut, marcam Ziua Europei la Sibiu, în cadrul unui Summit în care liderii europeni şi-au reafirmat angajamentul pentru o Europă unită şi coezivă, în care statele membre trebuie să acţioneze împreună pentru a reuşi să vină cu răspunsuri eficiente în faţa provocărilor comune. 'Spiritul de la Sibiu' îşi păstrează deplina relevanţă şi dobândeşte noi valenţe în faţa provocărilor de astăzi", arată Iohannis.