O gospodină voia să arunce tabloul vechi din bucătărie, dar ce a descoperit apoi a lăsat-o masca. Ce era, de fapt, icoana ponosită
O icoană ponosită era pe punctul de a fi aruncată, după o curățenie generală în locuința unei gospodine, în vârstă de mai bine de 90 de ani. A fost cumpărată de un cuplu miliardar din Chile, însă va fi expusă la Paris.
Publicat: Duminica, 19 Noiembrie 2023, 13:47 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 09:42- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
O femeie, în vârstă de mai bine de 90 de ani, plănuia să-și arunce icoana ponosită pe care o ținuse o viață întreagă pe peretele din bucătărie.
Ce era, de fapt, icoana ponosită
Vechea icoană, care a stat agățată pe un perete în bucătărie, era pe punctul de a fi aruncată la gunoi. Aceasta s-a dovedit a fi o capodoperă din secolul al XIII-lea.
Potrivit The Guardian, valoarea acesteia se ridică până la 24 de milioane de dolari plus taxe.
Tabloul este intitulat Hristos batjocorit (Christ Mocked) și îi aparține maestrului florentin pre-renascentist Cimabue. Bătrâna nu a știut ce fel de comoară are în casă. Aceasta a crezut că este o icoană fără vreo valoare deosebită din Rusia.
Pe aceeași temăCapodopera a fost descoperită în 2019, de către Philomène Wolf, o licitatoare din nordul Franței. Aceasta a bănuit că este un obiect de valoare, examinându-l undeva la 400.000 de euro. Însă nu era nici pe aproape.
Datorită experienței acesteia, tabloul a fost examinat mai în detaliu, fiind confirmat faptul că îi aparține lui Cimabue, o figură-cheie în dezvoltarea artei renascentiste.
Potrivit cercetătorilor, opera de artă ar data încă din 1280, făcând-o astfel și mai de preț în și așa restrânsa galerie atribuită faimosului pictor.
Icoana a fost cumpărată la licitație de soții miliardari, originari din Chile, Álvaro Saieh Bendeck și Ana Guzmán Ahnfelt. Ei și-au dorit-o în coleția privată, însă nu s-au putut bucura de aceasta, deoarece Guvernul francez a refuzat să le acorde o licență de export.
Icoana a fost declarată comoară națională, iar muzeul Louvre încearcă să strângă fonduri pentru a o achiziționa. Reprezentanții muzeului au la dispoziție 30 de luni pentru a face rost de fondurile necesare.
Ea va fi expusă la muzeul Louvre din Paris
Conform sursei citate, se crede că Hristos batjocorit este unul dintre cele opt panouri dintr-un diptic mare, dintre care cinci lipsesc încă.
Hristos batjocorit măsoară puțin peste 25cm pe 20cm și descrie batjocorirea lui Iisus înainte de răstignirea sa. Este pictat pe un fundal de frunze de aur, pe un panou din lemn de plop.
Doar alte două panouri din serie au fost găsite: Flagelarea lui Hristos, care este deținută de Frick Collection din New York, și Fecioara și copilul cu doi îngeri, care se află la Galeria Națională din Londra.
Galeria Națională descrie seria ca reprezentând „un moment crucial în istoria artei”, când pictorii italieni s-au îndreptat spre reprezentări mai realiste ale subiecților lor.
Pe aceeași temăDoar aproximativ o duzină de lucrări atribuite lui Cimabue, care nu și-a semnat picturile, sunt cunoscute.
Muzeul Louvre are deja expusă o pictură Cimabue mult mai mare, Maestà. Finalizată în jurul anului 1280, lucrarea măsoară aproape 4,3 metri înălțime și peste 2,7 metri lățime și este în curs de restaurare. Muzeul spune că ambele Cimabue vor fi expuse în prima jumătate a anului 2025.
Nici Ministerul Culturii, nici reprezentanții muzeului din Paris nu au dat detalii despre suma plătită pentru expunerea piesei sau cum au fost strânși banii pentru a-l cumpăra, cu excepția faptului că a implicat o „mobilizare excepțională” pentru a încuraja donațiile de la patronii cărora li s-au oferit scutiri de taxe.
Proprietarul inițial, bătrâna în vârstă de aproximativ 90 de ani, care se mutase într-un centru de îngrijire, nu a putut să se bucure de câștigul brusc, murind la două zile după licitație.