O tânără a ajuns dintr-un orfelinat românesc pe scena teatrului londonez. Cine este fata și care este povestea ei
O tânără de origine română a dezvăluit o poveste de viață incredibilă. Dintr-un orfelinat, aceasta a ajuns să joace pe scena teatrului londonez.
Publicat: Miercuri, 24 Ianuarie 2024, 18:41 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:17Povestea de viață a tinerei de origine română ste dovadă că orice se poate dacă există dăruire și puțin noroc.
O tânără a ajuns dintr-un orfelinat românesc pe scena teatrului londonez. Cine este fata și care este povestea ei
Ionica Adriana a ajuns într-un orfelinat din Cluj-Napoca imediat după ce s-a născut. Aceasta și-a petrecut primii doi ani din viață acolo. Ea a fost adoptată de o familie din Marea Britanie, fiindu-i astfel schimbat destinul în totalitate.
Potrivit Daily Mail, Ionica a fost găsită de părinții săi adoptivi prin intermediul Ambasadei României din Marea Britanie. Aceștia se luptau cu infertilitatea de ani buni. În timp ce erau în vacață în Elveția, ei au văzut la televizor situația copiilor din orfelinatele din România. Așa s-au hotărât să contacteze ambasada.
Cindy, mama Ionicăi, a relatat că: „„Am fost atrași de zâmbetul ei, de fericirea de pe chipul ei, de energia pe care o avea sărind în pat, încercând să ne atragă atenția.” Totodată, aceasta precizând că a fost extrem de dureros să o vadă pe fetiță „rasă în cap, într-o cameră plină de muște, mâncând un terci”.
Pe aceeași temăCindy și Anthony au fost extrem de mișcați de copiii pe care i-au văzut în orfelinat: „Îmi amintesc cât de liniște era și cât de trist era pentru toți acești copii. Soțul meu a subliniat că probabil au renunțat la plâns pentru că nimeni nu le-a răspuns vreodată.”
Ionica Adriana este una dintre fetițele cărora le-a surâs norocul, fiind adoptată de o familie din North Yorkshire. Aceasta s-a putut bucura de o copilărie fericită și de o educație aleasă. Ulterior, Ionica a absolvit Școala East 15 Acting, din cadrul Universității Essex.
Mama biologică a Ionicăi, Valentina, a adus-o pe lume la vârsta de 16 ani. Pornind într-o călătorie de descoperire a sinelui, Ionica a aflat că mai are alte două surori, una în California (Angela), iar alta în Sicilia (Karina). Ionica și Angela au format o legătură strânsă, fiind în contact permanent de când au aflat una de existența celeilalte.
Ionica s-a întâlnit și cu Valentina, mama sa biologică. Tânăra a călătorit în Italia pentru a o cunoaște pe cea care i-a dat viață. Cele două s-au revăzut în aprilie 2020.
Tânăra spune că îi este recunoscătoare mamei sale biologice, deoarece a semnat actele de adopție. Cunoscându-i la rândul său povestea, Ionica consideră că Valentina a făcut ceea ce i-a stat în putință la vremea respectivă.
Ionica Adriana a participat la documentarul BBC Radio 4 despre orfelinatele din România din timpul Comunismului. Aceasta a revăzut clădirea în care a trăit pentru doi ani și mărturisește că:
„Atunci când ne-am apropiat de clădire, în mijlocul unei zone rezidențiale, am recunoscut-o imediat din fotografiile pe care le aveam în albume când eram copil. Am simțit această emoție copleșitoare, viscerală, nu tristețe sau frică, ci ceva ce nu am mai experimentat până acum și pentru care nu am cuvinte. Poate că văzând orfelinatul mi s-a declanșat o amintire îndelung reprimată.
Eram așa de mică atunci când am plecat, încât îmi este greu să-mi imaginez cum mi-aș putea aminti ceva din acea perioadă. Dar m-am simțit ca într-un moment déjà vu - dacă un singur lucru s-ar fi întâmplat în alt mod, acesta și nu frumoasa zonă rurală din North Yorkshire ar fi fost casa mea.
Mi s-a spus toată viața că sunt veselă și fericită, dar totul ar fi putut fi atât de diferit – ce slujbă aș fi avut, unde aș fi trăit, cine ar fi fost prietenii mei, dacă nu aș fi scăpat din orfelinat?”
Cu ocazia acestui interviu, Ionica s-a întâlnit cu un tânăr actor român care și-a petrecut copilăria într-un orfelinat. Acesta i-a spus despre cei 20.000 de copii care și-au găsit sfârșitul în astfel de cămine între anii 1966 și 1989.
Din cauză că nu-și permiteau să-și susțină copiii, părinții erau nevoiți să-i abandoneze în orfelinate. În timpul regimului totalitar instaurat de Nicolae Ceaușescu, femeile nu aveau dreptul să avorteze, iar metodele contraceptive erau interzise. Astfel că, fiind presate de situația economică, mamele erau nevoite să-și abandoneze pruncii.
Pe aceeași temă„Am fost unul dintre primii copii adoptați dintr-un orfelinat românesc de către o familie britanică. Altfel aș fi putut muri acolo. Nu trece o zi în care să nu le fiu extrem de recunoscătoare părinților mei și tuturor celor care au făcut posibil ca eu să am viața minunată pe care o am”, adaugă Ionica.
Cum a ajuns pe scena teatrului londonez
Ionica povestește că a depus mult efort și a muncit extraordinar de mult pentru a se dezvolta în plan profesional.
La finalul anului 2021, aceasta îi dădea viață prințesei Jasmine în piesa Aladdin pe scena Teatrului Forum din Billingham.
Legăturile Ionicăi cu lumea artistică datează însă de mai înainte. Aceasta a jurizat o competiție muzicală difuzată de BBC 1: „All Together Now”. A prezntat pentru BBC Radio York și BBC Country File Live.
Pe aceeași temăDe asemenea, a jucat în filmul Spirital Phantoma, dar și în serialele The Syndicate și Humbly Selfish.
Tânăra a dezvăluit că este pasionată de pantomimă, fiind încântată să le aducă și celorlalți zâmbetul pe buze: „Îmi place magia, bucuria pe care o aduce oamenilor. Este distractivă și o tradiție prin care, în copilărie, suntem introduși în lumea teatrului live. Îmi place foarte mult felul în care publicul găsește alte fragmente amuzante.”