Antena

Proiect al Institutului de Studii Sud-Est Europene din Academia Română, între cele 185 de cercetări finanţate cu 450 de milioane de euro de ERC

Un proiect al Institutului de Studii Sud-Est Europene din Academia Română se numără între cele 185 de cercetări finanţate cu 450 de milioane de euro de European Research Council.

Publicat: Marti, 31 Martie 2020, 16:45 | Actualizat: Marti, 31 Martie 2020, 17:07

Consiliul a anunţat marţi câştigătorii granturilor pe 2019, publicată pe site-ul erc.europa.eu.

Este prima dată când România obţine un ERC Advanced Grant, iar proiectul de cercetare propus de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este singurul proiect românesc aflat pe lista câştigătorilor, potrivit unui comunicat remis News.ro.

„Primele cărţi tipărite în limba arabă pentru creştinii arabi. Transferuri culturale între Europa de Est şi Orientul Apropiat otoman în secolul al XVIII-lea” este coordonat de dr. habil. Ioana Feodorov şi va fi realizat de o echipă internaţională formată din 13 cercetători din România, Franţa, Germania Liban, Marea Britanie, Olanda, Rusia, Turcia şi Ucraina.

Proiectul îşi propune o analiză aprofundată a legăturilor dintre Ţările Române şi alte state din Sud-Estul Europei, pe de o parte, şi creştinii arabi din Imperiul Otoman pe de altă parte, din perspectiva progresului social pe care l-a adus în Orientul Apropiat cultura tiparului în secolul al XVIII-lea, la care românii au contribuit în mod esenţial.

Cercetarea vizează în primul rând transferul de tehnologie a tiparului din Ţara Românească şi Moldova către ţinuturile orientale guvernate de Poarta Otomană, în beneficiul creştinilor arabofoni, de rit bizantin şi catolici. În al doilea rând, va fi realizat un repertoriu descriptiv şi sistematic al tuturor cărţilor arabe tipărite între 1701 şi 1800 în Ţările Române, Liban, Siria şi ţinuturile învecinate.

Alte teme conexe ale proiectului sunt: contextul întemeierii şi funcţionării tiparniţelor cu litere arabe în teritoriile aflate sub stăpânire ori suzeranitate otomană; legăturile creştinilor din Biserica Antiohiană de rit bizantin cu Moldova şi Ţara Românească, prin călători şi prin circulaţia cărţii vechi şi a manuscriselor greceşti; rolul tiparului în păstrarea tradiţiei creştine şi pătrunderea în cult a limbii arabe, fenomen contemporan cu pătrunderea limbii române în cărţile bisericeşti din ţinuturile româneşti.

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române desfăşoară de mai bine de un deceniu şi jumătate, sub coordonarea lui Feodorov, proiecte privitoare la relaţiile culturale între români şi arabii creştini din provinciile otomane est-mediteraneene (Libanul şi Siria de azi). Începând din acest an, Institutul desfăşoară un alt proiect interdisciplinar, care vizează catalogarea colecţiilor de manuscrise orientale deţinute de Biblioteca Academiei Române (Bucureşti şi filiala Cluj).

Coordonatorul proiectului este specialistă în cultura arabă creştină şi studiază de mai multe decenii relaţiile arabilor din Biserica Antiohiană cu românii. A publicat numeroase lucrări în ţară şi străinătate cu privire la jurnalul călătoriei arhidiaconului antiohian Paul din Alep în Moldova şi Muntenia, la începuturile tiparului arab în Răsărit cu ajutor din Ţările Române, la circulaţia literaturii creştine între Europa de Est şi ţinuturile est-mediteraneene.

Proiectul a fost înscris spre finanţare la secţiunea Ştiinţe Sociale şi Umaniste, care a reunit 500 de propuneri, Consiliul European de Cercetare selectând 48 de câştigători. Celelate două secţiuni ale competiţiei de finanţare au fost: Ştiinţele Vieţii şi Ştiinţe Fizice şi Inginerie.

Consiliul European de Cercetare (European Research Council – ERC), înfiinţat de Uniunea Europeană în 2007, este prima organizaţie de finanţare europeană pentru excelenţă în cercetarea de frontieră. În fiecare an, ERC selectează şi finanţează cei mai buni cercetători creativi, de orice naţionalitate şi vârstă, care derulează proiecte în Europa şi se străduieşte să atragă cercetători de top din orice parte a lumii

Până în prezent, ERC a finanţat aproximativ 9.000 de cercetători şi peste 50.000 de post-doctoranzi, doctoranzi şi alte persoane care lucrează în echipele de cercetare. Competiţia din acest an a condus la crearea a peste 1.800 de noi locuri de muncă şi burse pentru post-doctoranzi, doctoranzi şi persoane implicate în cercetare.

Cercetătorii care doresc să concureze pentru un grant ERC pot accesa site-ul erc.europa.eu. Perioada de aplicare pentru următoarea rundă a competiţiei ERC Advanced Grant este 14 mai – 26 august 2020.

Recomandari A1

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
proiect institutul de studii sud-est europene academia română finantat
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Alertă în spitale. Virusul fără tratament a ajuns şi în România. Prin ce simptome se manifestă
Videoclipul zilei
Citește și
(P) Posibilitatea de a investi cu risc variabil, oferită de un proiect românesc inovator
(P) Crypto.ro lansează CryptoKids - educație financiară pentru copii, pentru viitorul României
Şerban Copoţ, totul despre "Liga Exploratorilor", proiectul său de suflet
Proiect de caligrafie urbană. Imaginile emblematice din București, pe tricouri
Video recomandate
Video
Citește și
Horoscopul anului 2025. Ce le rezervă astrele nativilor zodiacului Catine.ro
Mesajul de dragoste pe care Cemre Baysel i l-a transmis partenerului ei Aytaç Şaşmaz. Cum au reacționat fanii Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Evadare din România comunistă: cazul celor cinci ingineri care au navigat cu o barcă pescărească din Tulcea... Libertatea.ro
Căile ferate par uitate în trecut. Una dintre cele mai mari rețele feroviare din Europa suferă de lipsa... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la Golden Globes 2025! Cine a dezamăgit anul acesta cu ținutele purtate la eveniment Elle
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima... Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cărțile pe care le recomandă Bill Gates și Warren Buffett pentru succes la locul de muncă. Ce titluri i-au... useit
Horoscopul zilei de 8 ianuarie 2025. Leii se gândesc la bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Viteza de împrumut a României se apropie de 6 milioane de euro/oră. Deficit ca în pandemie Jurnalul
Ianuarie deschide Portalul Schimbării: Cum să atragi fericirea în viața ta. Cele 10 legi după care să... Kudika
Secretul moldovencelor pentru cea mai bună ciorbă de potroace. Te scapă de mahmureală în doar 15 minute Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
O asistentă de la UPU Constanţa, găsită moartă în casă. Andreea avea doar 28 de ani şi era mama unei fetiţe... Observator
Cele mai frecvent întâlnite traumatisme iarna. Ce poți face pentru a le preveni MediCOOL
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
De necrezut cu cât se vinde 1 kg de telemea în Kaufland, la început de 2025. Reacția Asociației pentru... Gandul
Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani CanCan
Cum să fii un model pentru copiii tăi: lecții importante despre respect și responsabilitate DeParinti
Fiul lui John Lennon a mărturisit că nu a făcut niciodată parte din „cercul apropiat” al trupei Beatles:... ZUTV
Cum ar fi arătat cel mai puternic faraon din Egiptul Antic, de fapt. Fața sa reală a fost dezvăluită după mii... UseIT
Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre Hello Taste