Superstiții de 9 martie, Ziua Mucenicilor. Ziua în care este gonit înghețul și primim semne de la divinitate
9 martie este ziua de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia. Există multe superstiții din popor, pe care oamenii le respectă și astăzi. Iată care sunt cele mai ieșite din comun din ziua în care în sfârșit sosește primăvara.
Publicat: Vineri, 02 Martie 2018, 20:47 | Actualizat: Vineri, 26 Februarie 2021, 11:279 martie este ziua de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia. Există multe superstiții din popor, pe care oamenii le respectă și astăzi. Iată care sunt cele mai ieșite din comun din ziua în care în sfârșit sosește primăvara.
Cei 40 au fost soldaţii creştini sacrificaţi de către împăratul roman păgân Licinius, primind cununa martiriului ca vrednici apărători ai dreptei credinţe. Este o sărbătoare religioasă ortodoxă, care s-a suprapus peste tradiţia păgână a Moşilor „”, despre care se spune că alungă zilele de Babe şi aduc vremea bună. 9 Martie este ziua în care primăvara îşi intra în drepturi. Este obiceiul ca în această zi să se facă „mucenici” sau „sfinţişori”, pe care românii le fac şi le dau spre pomenire în ziua Sfinţilor Mucenici, de Moşi; aceştia sunt aluaturi coapte sau fierte, cu nucă şi miere.
Superstiții de Ziua Mucenicilor
Dacă plouă în ziua de Mucenici, sigur va ploua şi de Paşti.
Se crede că în această zi vin berzele aducătoare de noroc şi de …copii.
Dacă tună pe 9 martie, vara va fi roditoare, dacă tună înainte de această zi, în Săptămâna Albă, vara va fi seacă.
Apa de ploaie căzută acum, de Moşi, este bună pantru dureri de cap şi pentru ochi.
Cei care au livadă sau vie, trebuie să bea 40 de păhărele de vin sau de ţuică şi să verse câteva picături pe vie sau pomi pentru ca plantelor să le meargă bine tot anul şi roadele să fie bogate.
Ziua de 9 Martie este numită şi Ziua Şarpelui, zi care înseamnă şi activizarea practicilor vrăjitoreşti; ea mai este numită în popor Drăgostitele. În această zi, toţi oamenii care n-au nume de sfânt îşi serbează ziua. Superstiţia spune că cine lucrează în această zi, va muri de veninul şarpelui; sau că cine nu ţine această sărbătoare zace patruzeci de zile. Există superstiţia că planta numită iarba-mare face minuni contra muşcăturilor de şarpe: femeile sapă această plantă, afumă curtea, grajdurile, casa şi copii pentru a le feri de şarpe şi de fulger. Împotriva înecului, superstiţia spune că e bine să mănânci 40 de chitici (peştişori) în ziua de mucenici. Se spune că după trecrea celor 12 zile ale Babei Dochia începe primăvara, potrivit superstitii.ro.
Citește și 9 martie - Sfinții 40 de Mucenici. De ce se beau 44 de pahare?