Antena

Alegeri locale 2024. Ce trebuie să știi despre votul din 9 iunie 2024

Alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 sau alegerile locale au loc în România pe 9 iunie 2024. În aceeași zi, românii își pot alege și reprezentanții în Parlamentul European.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 29 Mai 2024, 16:15 | Actualizat: Miercuri, 29 Mai 2024, 17:17
Galerie de imagini
La alegerile locale se votează pentru primarii din fiecare comună, oraș sau municipiu, pentru consilierii locali și municipali precum și pentru președinții consiliilor județene
Shutterstock

La alegerile locale se votează pentru primarii din fiecare comună, oraș sau municipiu, pentru consilierii locali și municipali precum și pentru președinții consiliilor județene.

Principalii șase competitori politici la alegeri locale din 2024 sunt Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Salvați România (USR), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR/RMDSZ), Partidul Mișcarea Populară (PMP) și PRO România (PRO).

Pe lângă cei șase competitori politici principali anterior enumerați, la alegeri vor mai participa și alte formațiuni politice precum Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) sau Partidul Ecologist Român (PER) și Partidul Verde (PV/Verzii) în cadrul alianței AER pentru România (AER).

Totodată, principalele două alianțe electorale în competiție în cadrul acestor alegeri locale sunt Coaliția Națională pentru România (CNR; alternativ Coaliția PSD-PNL de asemenea) respectiv Alianța Dreapta Unită (ADU).

Numărul total al candidaților pentru alegerile locale 2024 a scăzut față de alegerile locale precedente din 2020, totalul de candidați înscriși fiind de 207.396.

Sistemul electoral pentru alegerile locale din România se bazează pe votul direct al cetățenilor pentru alegerea primarilor, consiliilor locale și județene. Alegătorii votează pentru candidații sau listele de candidați care concurează în circumscripția lor electorală specifică. Primarii, consiliile locale și consiliile județene sunt alese pentru un mandat de patru ani, cu posibilitatea de realegere.

Este important de știut că mandatele nu vor fi preluate în luna iunie, ci după 27 septembrie, când se termina în mod normal mandatul celor aleși în 2020. Consilierii, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Viceprimarii, precum și vicepreședinții consiliilor județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile județene. Turul al doilea al alegerilor se organizează doar în caz de balotaj, la două săptămâni după data alegerilor și doar pentru primar și președintele consiliului județean.

Cine are dreptul să voteze la alegerile locale din 9 iunie 2024

Au drept de vot cetățenii români care au vârsta de 18 împliniți până în ziua votului inclusiv. Pentru a vota, cetățenii trebuie să aibă domiciliul sau reședința stabilite în circumscripția electorală și înregistrare pe listele electorale permanente sau temporare.

Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele care, în ziua votării, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Unde se votează la alegerile locale din 9 iunie 2024

Alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință, dacă este cazul:

Recomandari A1

A. în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință, dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței sau dacă nu și-au înregistrat reședința înainte de 11 aprilie 2024.

B. în localitatea de reședință (unde au viza de flotant)

Alegătorul respectiv nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința, sau invers. Votul multiplu este infracțiune prevăzută de Codul Penal.

C. alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie 2024. Altfel, nu pot vota la alegerile locale. În străinătate nu se votează la alegerile locale.

Fiecare cetățean își poate afla secția de votare aici.

Cum se votează la alegerile locale din 9 iunie 2024

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat cum va decurge votul de duminică, 9 iunie, la alegerile locale: "În ceea ce privește cetățenii din România care își exercită dreptul de a vota, aceștia trebuie să-și exercite acest drept, pentru alegerile locale, numai la secțiile de votare unde sunt arondați, conform domiciliului, sau cu reședința dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin două luni înainte de data alegerilor."

"Vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele biroului electoral al secției de votare un set de cinci buletine de vot", a explicat Toni Greblă.

Este vorba de un buletin pentru alegerea consilierilor locali, unul pentru consilierii județeni, unul pentru alegerea primarului și unul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean. Având în vedere că pe 9 iunie 2024 se desfășoară concomitent cu alegerile pentru autoritățile administrației publice locale și alegerile europarlamentare, alegătorii vor mai primi un buletin de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European.

"După ce le va primi, alegătorul va intra în cabina de vot, își va exercita acolo dreptul de vot, punând cinci ștampile pentru fiecare din cele cinci buletine de vot care i-au fost înmânate. Pentru acest lucru va avea la îndemână ștampila de vot și, pentru prima dată, și o tușieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce ea a fost aplicate pe două, trei, patru buletine de vot", a spus președintele AEP.

Acesta susține că după ieșirea din cabină alegătorii vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior și fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pusă în urnele inscripționate.

"Apoi va preda ștampila cu mențiunea votat președintelui secției de votare și va putea să părăsească secția de vot". a mai spus Greblă. Conform acestuia, fiecare secție de votare va fi dotată cu urnă specială sau mobilă.

Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7:00 și se vor închide la ora 22:00, față de ora 21:00, cum a fost la precedentele alegeri.

Cum trebuie să votăm dacă vrem ca alegerea noastră să fie valabil exprimată

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. Ștampila cu mențiunea „VOTAT” trebuie să fie rotundă și astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul în care se aplică. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Sunt valabile buletinele de vot pe care ștampila VOTAT:

Sunt nule buletinele de vot:

Pentru mai multe informații despre alegerile locale și cele mai recente știri pe această temă intrați aici.

Whatsapp LinkedIn
alegeri locale alegeri 2024
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Vortex polar. Cod roşu, portocaliu şi galben de ninsori, viscol şi vânt în aproape toată ţara. Când ninge în Capitală
Videoclipul zilei
Citește și
EXIT POLL Alegeri 2024. Rezultatele parțiale pentru alegerile locale și europarlamentare. Cine este pe...
S-a stabilit ordinea în care apar candidații pe liste la alegerile locale. Ce a decis Biroul Electoral...
Nicușor Dan, aproape primar general
Observator Update, 27 septembrie, ora 18:00: Aglomerație la secțiile de vot
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
Țările europene în care se vorbește cel mai bine engleza. Unde se află România în top useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cum arăta Catrinel Sandu acum 25 de ani, când era iubita lui Lucian Viziru. Transformarea divei e vizibilă, nu o... Playtech
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo Redactia.ro
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă" Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste