- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Regulile pe care votanții trebuie să le respecte sunt simple. Pentru început, fiecare alegător prezintă actul de identitate operatorului de calculator. Apoi, după scanarea şi validarea actului de identitate, acesta se îndreaptă către membrii biroului electoral.
Alegătorul semnează sau este însemnat şi semnează pe lista electorală. Primeşte buletinul de vot, intră în cabina de vot, pune ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe candidatul favorit şi introduce buletinul în urnă, nu înainte de a-l îndoii astfel încât ştampila de control a secţiei de votare să rămână în afară.
Citește și: Candidații la alegerile prezidențiale 2024 România. Ce studii au politicienii din cursa pentru Cotroceni
Reguli în sala de vot. Ce nu e permis să faci
În timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, este interzis ca în cabina de vot să fie prezentă o altă persoană decât cea care votează. Există, însă, o excepție, atunci când, din motive temeinice, constatate de președintele secției de votare, alegătorul nu poate să voteze singur.
În această situație, el are dreptul de a chema în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Potrivit legii, acesta nu trebuie să fie un membru al biroului electoral al secției de votare sau al candidaților și nici nu poate fi din rândul persoanelor acreditate.
Potrivit Codului Penal, violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă cuprinsă între 600 și 90.000 de lei.
În cazul în care fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, acesta riscă între șase luni și trei ani de închisoare sau amendă între 1.800 și 150.000 lei și interzicerea exercitării unor drepturi.
De asemenea, alegătorii nu au voie să facă fotografii sau clipuri video în cabina de vot. Și tentativa de violare a confidenţialităţii votului se pedepsește, conform articolului 393 din Codul penal.
Amendă pentru alegătorii care nu respectă aceste reguli
Votanții riscă să se aleagă cu o amendă serioasă sau chiar să fie pasibil de închisoare dacă încalcă anumite reguli în secţia de votare sau din momentul în care intră în cabina de vot.
De exemplu, un alegător riscă:
- până la şapte ani de închisoare, dacă produce distrugeri cabinei de vot sau secţiei de votare;
- până la trei ani de închisoare, dacă intră peste un alt alegător în cabina de vot, pentru a-i oferi mită astfel încât să voteze cu un anumit candidat;
- până la trei ani de închisoare dacă intră peste un alt alegător în cabina de vot spre a-l împiedica să-şi exprime votul;
- până la trei ani de închisoare dacă intră în cabina de vot pentru a vota, deşi nu are dreptul, dacă intră în cabina de vot pentru a vota de mai multe ori;
- să se aleagă cu o amendă consistentă dacă face campanie electorală pentru un anumit candidat.
Codul Penal prevede pedepse de la șase luni la trei ani de închisoare pentru:
- cei care votează la alegerile prezidențiale fără să aibă acest drept;
- cei care votează de mai multe ori; cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător;
- cei care utilizează un act de identitate fals sau nul sau cei care utilizează un buletin de vot fals.
Vezi mai multe pe tema alegerilor prezidențiale pe observatornews.ro.
Pe același subiect:
- Cu ce se ocupă Ilinca Simion, soția liderului AUR George Simion. Din ce face bani
- Cine este Oana Lasconi, fiica Elenei Lasconi. Ce studii are și cu ce se ocupă
- Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
- Ce studii are fiica lui Mircea Geoană. Ana-Maria Geoană a făcut facultatea în străinătate
- Cine este și cu ce se ocupă fiul lui Marcel Ciolacu. Ce studii are Andrei Filip Ciolacu