Antena

26 martie, Ziua Mondială a Epilepsiei. Tot ce trebuie să știi despre această boală

Ziua Mondiala a Epilepsiei este cunoscuta din 2018 si sub numele de Purple Day, marcata in peste 50 de tari(inclusiv România) pe data de 26 martie. in semn de solidaritate pentru, cei peste 500.000 de bolnavi de epilepsie din Romania, se poarta culoarea mov.

Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Luni, 25 Martie 2019, 21:09 | Actualizat: Luni, 25 Martie 2019, 22:42
Ziua Mondiala a Epilepsiei este cunoscuta din 2018 si sub numele de Purple Day, marcata in peste 50 de tari(inclusiv România) pe data de 26 martie. in semn de solidaritate pentru, cei peste 500.000 de bolnavi de epilepsie din Romania, se poarta culoarea mov.

Ziua Mondială a Epilepsiei este cunoscută din 2018 și sub numele de Purple Day, marcată în peste 50 de țări(inclusiv România) pe data de 26 martie. În semn de solidaritate pentru, cei peste 500.000 de bolnavi de epilepsie din România, se poartă culoarea mov.

Epilepsia este o boală a sistemului nervos, caracterizată prin crize convulsive intermitente, însoțite de pierderea cunoștinței, de halucinații și de alte tulburări psihice. Crizele de epilepsie apar cel puțin de două ori la un interval de minim 24 de ore.

Tpuri de epilepsiei:

Cum se ma manifestă criza de epilepsie?

Din punct de vedere al manifestărilor, crizele epileptice sunt de două tipuri: parțiale (simple sau complexe) și generalizate(implicând și pierderea stării de conștiență).

Crizele epileptice pot apărea sub diferite forme, cum ar fi, unele mișcări involuntare (convulsii, contracturi) localizate la nivelul unui membru, a unei jumătăți de corp sau a întregului corp.

Alte crize epileptice pot apărea sub formă de absențe (episod scurt, cu durata de câteva secunde, în care pacientul rămâne ''blocat'' și inconștient).

Totodată crizele epileptice se pot manifesta și sub forma unor senzații neplăcute (amorțeli, înțepături), sau a unor tulburări vizuale, auditive, olfactive, gustative, cu durata medie sub 2 minute.

Criză de epilepsie, primul ajutor

Dacă pacientul își pierde cunoștința sau cade, trebuie așezat pe pat, întins pe o parte, pentru a nu se îneca. În acest timp, încercați să-l ștergeți cu o batistă curată pentru a nu se sufoca cu propria salivă. Slăbiți orice obiect vestimentar din jurul gâtului ce îi poate afecta respirația. Îi puteți introduce între dinți o batistă sau un tifon steril, făcut sul, pentru a-l împiedica să-și înghită limba, însă evitați corpurile mici pe care le poate înghiți. Fiți foarte atenți, pentru că în timpul crizei vă puteți alege cu o mușcătură.

Cum se tratează epilepsia?

Recomandari A1

Fiind o boala cronică, tratamentul pentru epileptici este în primul rând unul nemedicamentos. Epilepticii trebuie să evite consumului de substanțe neurotoxice și neuroexcitante (alcool, droguri, cafea, băuturi energizante), respectarea orelor de somn, evitarea expunerii prelungite la calculator sau televizor, evitarea surselor de electricitate, foc, sau orice altceva ar pune în pericol viața pacientului.

Medicamentele pentru această boală sunt alese de medicul neurolog în funcțe de tipul de crize epileptice.

Whatsapp LinkedIn
26 martie ziua mondiala a epilepsiei purple day epileptici ziua mondiala a epilepsiei 2019 epilepsie criza de epilepsie criza de epilepsie primul ajutor
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Videoclipul zilei
Citește și
Astăzi are loc echinocțiul de primăvară. Când trecem la ora de vară în anul 2023
Prognoza Meteo, 26 martie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Ankara speră să ajungă la un acord privind migranţii cu UE până la summitul european de la 26 martie
26 martie 1881. Ziua care a marcat pentru prima dată independența României. Carol I a fost proclamat...
Video recomandate
Video
Citește și