Antena Căutare

Astăzi are loc echinocțiul de primăvară. Când trecem la ora de vară în anul 2023

Echinocțiul de primăvară are loc astăzi și marchează instalarea primăverii astronomice în emisfera nordică. Află din rândurile de mai jos ce se întâmplă la echinocțiu, dar și când ne pregătim de ora de vară.

Trecem la ora de vară pe 26 martie 2023. Cum se schimbă ora. Astăzi are loc echinocțiul de primăvară

Profimedia

Astăzi, 20 martie 2023, are loc echinocțiul de primăvară, la ora 23:24 (ora României), potrivit Digi24. Acest moment marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică și totodată, instalarea toamnei astronomice în emisfera sudică.

Citește și: Se mai schimbă ora în anul 2023? Cine și de ce dorește eliminearea orei de vară și de iarnă

Ce se întâmplă la echinocțiu. Pe 20 martie 2023 începe echinocțiul de primăvară

În această zi, pe 20 martie 2023, se spune că ziua va fi egală cu noaptea. Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ, potrivit sursei citate mai sus.

Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale și poartă denumirea de punctul vernal şi punctul autumnal. Astfel, există două fenomene: echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.

Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite perioade ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spațiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia, potrivit sursei citate mai sus.

Citește și: Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană

Trecem la ora de vară pe 26 martie. Cum se dă ceasul

Schimbarea orei în fiecare primăvară și toamnă se face pentru a beneficia de mai multă lumină naturală. Astfel, România trece la ora de vară pe data de 26 martie, atunci când se va da ceasul cu o oră înainte (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă, ceasurile se dau cu o oră înapoi (adică ora 04:00 devine ora 03:00).

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă).

Pe 29 octombrie 2023, România va reveni la ora de iarnă, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, noaptea devenind mai lungă.

Astfel, ziua de 26 martie va fi cea mai scurtă zi din an, având 23 de ore, în timp ce ziua de 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore.

În noaptea de 25 spre 26 martie 2023 se mai spune că „dormim mai puțin”, în timp ce în noaptea de 28 spre 29 octombrie 2023, oamenii se bucură că vor dormi cu o oră mai mult.

Citește și: Care e zodia protejată de divinitate în primăvara anului 2023. Acești nativi vor avea parte de o minune în viața lor

I-a oferit femeii care stătea lângă el în avion o sumă imensă de bani pentru a face un lucru ieșit din comun. Cum a reac... Cu cât a ajuns să se vândă 1 kg de cartofi noi în postul Paștelui. Prețurile sunt uluitoare în piețe...
Ora ideală de culcare pentru fiecare zodie. Multe dintre alegerile pe care le faci se bazează pe astrologie
Atunci când stabilești ora ideală de culcare pe baza astrologiei e importat să ții cont de...
Horoscopul zilei de 11 iunie 2023. Gemenii pot fi urmăriți de grijile de la serviciu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 11 iunie 2023 spune că Gemenii vor fi nevoiți să depună mari eforturi...
Parteneri
Sfaturi de la nutriționiști: alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x