Adio, măsuri de relaxare?! Următoarele zile sunt critice, spun experții din Ministerul Sănătății: „Creșterea este semnificativă”
Am ajuns într-un moment critic al evaluării necesității impunerii unui nou set de măsuri de restricție. Ce se va întâmpla, în următoarele zile.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 15 Iunie 2020, 12:59 | Actualizat: Luni, 15 Iunie 2020, 13:00320 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, în România, în ultimele 24 de ore. Secretarul de stat, Andrei Baciu, a precizat că următoarele zile sunt decisive pentru stabilirea măsurilor ce se cer luate în continuare.
În contextul creșterii foarte mari a numărului de cazuri noi de COVID-19, secretarul de stat, Andrei Baciu, că următoarele zile vor fi decisive pentru a observa cum va decurge situaţia şi ce măsuri se impun în continuare, conform digi24.ro.
Medicul Virgil Musta, avertisment pentru întreaga țară! „Se va putea întâmpla și la noi!”
„Când depăşeşti această bornă, nu mai sunt recomandate măsurile de relaxare”
Acesta a mai explicat și condiția ce trebuie îndeplinită astfel încât măsurile de relaxare să nu mai fie recomandate.
„Toate ţările care au adoptat măsuri de relaxare au înregistrat o creştere a numărului de infectări. La noi, creşterea este semnificativă, trebuie să vedem exact cum decurg zilele următoare. E o creştere semnificativă. Este un criteriu - rata de 1. Când depăşeşti această bornă, nu mai sunt recomandate măsurile de relaxare, pentru că riscul este exponenţial.
Eram la 0,6...0-,7 şi urmează să evaluăm. Nu este singurul criteriu important, el variază în funcţie de numărul de focare, de elasticitatea sistemului de sănătate. Ideea e să putem să tratăm toate persoanele care se îmbolnăvesc. Trebuie să ai capacitatea să oferi tratament”, a explicat Baciu.
„Vara 2020 nu va arăta ca restul”
Secretarul de stat a mai declarat că românii trebuie să se pregătească pentru o vară atipică.
„Virusul există în societate, e o transmitere comunitară. Trebuie să ne adaptăm viaţa, vom trăi cu acest virus. Vara 2020 nu va arăta ca restul.
Dacă într-o zi apar două - trei focare, numărul de probe prelevate este mai mare. Numărul de cazuri depinde de desfăşurarea anchetelor epidemiologice.
Este esenţial ca experţii să fie cei care fundamentează deciziile. Analizele lor au fost precise, pe baza lor s-au luat deciziile şi s-au dovedit eficiente. Ar trebui să cpntinuăm să păstrăm recomandările experţilor”, a mai spus Baciu.