Antena

Oboseală, febră, tuse, dureri de cap, pierderea mirosului. Simptomele covid-19, variabile, dar caracteristice

Simptomele covid-19 - oboseală, febră, tuse, dureri de cap, pierderea mirosului şi, mai puţin frecvent, pneumopatii - sunt benigne, însă variază de la un pacient la altul şi par caracteristice noului coronavirus, pe care sistemul nostru imunitar nu-l cunoaşte, relatează AFP.

Publicat: Marti, 31 Martie 2020, 19:27 | Actualizat: Marti, 31 Martie 2020, 19:46
Simptomele covid-19 - oboseală, febră, tuse, dureri de cap, pierderea mirosului şi, mai puţin frecvent, pneumopatii - sunt benigne, însă variază de la un pacient la altul şi par caracteristice noului coronavirus, pe care sistemul nostru imunitar nu-l cunoaşte, relatează AFP.

SUIŞURI ŞI COBORÂŞURI

Una dintre caracteristicile covid-19 este aspectul fluctuant, subliniază medici intervievaţi de AFP. ”Atunci când avem gripă, stăm în pat timp de câteva zile, iar apoi ne simţim per ansamblu tot mai bine. În acest caz, bolnavii se simt mai bine o zi, iar ziua următoare din nou rău. Este foarte surprinzător. În 25 de ani de profesiune, n-am mai văzut niciodată aşa ceva”, declară Marianne Pauti, un medic generalist de la Paris.

”Ei au impresia că nu văd capătul tunelului”, declară un medic al muncii de la Paris. Este important ca pacienţii să cunoască această evoluţie, pentru a rămâne în repaos, chiar dacă au impresia că se simt mai bine, insistă acest medic.

Alt semn distinctiv este faptul că boala se instalează destul de treptat, spre deosbire de gripă, de exemplu, care se manifestă în mod brutal.

În general, simptomele durează două săptămâni, eventual mai mult - uneori mai puţin. Iar agravarea poate avea loc în a doua fază.

PIERDEREA MIROSULUI

Acesta este semnul care a fost descoperit recent şi care a fost descris doar în mod izolat la primele victime în China - anosmia sau pierderea brutală a mirosului.

De două săptămâni, secţiile ORL au fost alertate de numeroase cazuri de persoane care prezintă doar acest simptom, fără să aibă nasul înfundat. ”Părea ciudat”, declară pentru AFP dr. Alain Corré, de la ORL, la Spitalul Fundaţie Rothschild de la Paris. Împreună cu dr. Dominique Salmon de la Hôtel Dieu au testat aproximativ 60 de pacienţi anosmici - 90% erau contaminaţi.

Pierderea mirosului este un simptom patognomonic, adică un semn clinic care, numai el, permite să se stabilească diagnosticul. Iar în acest stadiu, el este singurul semn specific al noului coronavirus. ”În contextul actual, dacă aveţi o anosmie fără nas înfundat, sunteţi covid pozitiv, nu merită efortul să mergeţi să vă testaţi”, tranşează dr Corré, care a alertat centrul 15 cu privire la acest nou simptom.

Este necesar, aşadar, să vă izolaţi, pentru a nu-i contamina pe ceilalţi, însă simpromul nu are nimic grav în sine. El apare în primele zile ale bolii.

Virusul SARS Cov-2 este atras de nervi. Atunci când pătrunde în nas, în loc să atace mucoasa, aşa cum o fac rinovirusurile obişnuite, el atacă nervul olfactiv şi blochează moleculele de miros, explică dr. Corré. Atingerea ar fi a priori locală.

Iar cum 90% din ceea ce mâncăm este legat de miros, anosmicii se plâng de pierderea gustului. Însă numai pierderea gustului (ageuzia) nu a fost descrisă, pentru moment.

Recomandari A1

OBOSEALĂ ŞI DURERE DE CAP

Astenia este descrisă frecvent. ”Aud mereu acelaşi lucru: pacienţi epuizaţi, care fac trei paşi şi trebuie să se întindă”, povesteşte dr. Pauti.

Ea este însoţită adesea de o cefalee, fără să fie legate neapărat de febră.

FEBRĂ ŞI CURBATURI

Virusul SARS Cov-2 poate antrena accese de febră fluctuante şi, în general, mai puţin puternice decât alte simptome virale.

Mulţi se plâng de asemenea de curbaturi - dureri musculare provocate de o boală sau o oboseală mare -, ”clasice” într-o afecţiune virală, dar care sunt adesea mai dureroase şi mai localizate.

TUSE

O tuse seacă, însoţită uneori de dureri în gât şi curgerea nasului, pot de asemenea să indice această boală.

TULBURĂRI INTESTINALE

Unii pacienţi prezintă diaree, iar mai rar greaţă. Însă ”doar aceste simptome nu sunt suficiente în vederea diagnosticării bolii”, subliniază dr. Pauti.

PNEUMOPATIE

Atunci când virusul atinge plămânii, durerea viariază. Cel mai raportat sentiment este de a avea plămânii ”prinşi în menghină”. Alţi bolnavi se tem că nu mai pot inspira aer, ”lucru care poate fi agravat de angoasă, mai ales la persoanele izolate”, potrivit medicilor parizieni.

Infecţia devine îngrijorătoare atunci când persoanele ”respiră mai rapid decât normal”, spune dr. Pauti, care îşi îndeamnă pacienţii să sune la urgenţe atunci când observă o dispnee (greutate în respiraţie).

O agravare brutală poate avea loc între ziua a 7-a şi ziua a 14-a, sub forma unei pneumonii bilaterale, cu un aspect radiologic foarte particular. ”La scanner, putem avea o cvasi-certitudine” că este vorba despre covid-19, explică Pauline, un medic de spital din regiunea pariziană.

Ea observă la majoritatea persoanelor spitalizate ”o toleranţă clinică incredibilă: ele nu se sufocă, în pofida faptului că prezintă parametri catastrofali de gazometrie (măsurarea nivelului de oxigen în sânge)”.

”Atunci când se agravează, se întâmplă dintr-o dată”, declară acest medic. Este vorba, atunci, de detresă respitatorie acută severă - un sindrom observat în timpul SARS şi, într-o mai mică măsură, la gripă.

În reanimare, ventilatorul poate permite depăşirea perioadei de vârf, însă situaţia se poate deteriora şi mai mult şi poate conduce la deces, fără să se ştie de ce. ”Este probabil o mobilizare generalizată a sistemului inflamator, pur virală - găsim puţine suprainfecţii bacteriene”, analizează ea.

”Drama acestui virus”, conchide ea, ”este că atacă o populaţie naivă, receptivă 100%”, odată ce sistemul nostru imunitar nu l-a mai întâlnit niciodată.

Cu toate acestea, marea majoritate a cazurilor de covid-19 nu sunt grave şi pot trece chiar neobservate.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
coronavirus romania covid19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum premiera Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Momentul impactului când un Porsche intră în viteză şi spulberă o maşină de poliţie. Un agent de 43 de ani, în stare gravă la spital
Videoclipul zilei
Citește și
În ce stare se află Toni Grecu, după ce a fost infectat cu virusul Covid-19. Mărturii din timpul...
Toni Grecu, prima reacție după ce s-a spus că este în stare gravă la spital. Cum se simte, de fapt
Schimbare de manifestare a COVID-19, în România! Managerul Institutului Marius Nasta, avertisment! „E o...
Rafila, despre ce se va întâmpla în România, după începerea școlii. Care va fi cel mai mare pericol!...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii au parte de succes pe 26 decembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele Catine.ro
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe covorul roșu alături de Ibrahim... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Savanții dezvăluie data, care nu a fost 25 decembrie VIDEO Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Care este relația dintre Marina Dina și tatăl copiilor ei! Vedeta speră să petreacă timp cu cei mici de... Spynews.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă BZI
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Samsung ar renunța la telefoanele pliabile în 2025. De vină ar fi Galaxy Z Fold 6 și Flip 6 useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2024. Peștii se gândesc la familia lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Curăță casa de energii negative, la final de an: Ritualul secret al preoteselor, în 5 pași, cu dafin și sare,... Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate Playtech
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri Redactia.ro
Analist, despre noul Guvern: "Oamenii ăştia nu au înţeles că au primit o palmă la alegeri, iar acum au dat foc... Observator
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului MediCOOL
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii HelloTaste
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a... ProSport
Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela... Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Cum să gestionezi vizitele și reuniunile de familie fără stres DeParinti
Kate Cassidy și-a făcut un tatuaj cu aripi de înger în amintirea lui Liam Payne. Fostul membru al trupei One... ZUTV
Cele mai puternice explozii solare din 2024. Fenomenele care au uimit și experții UseIT
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Hello Taste