„Eu îmi fac treaba cu bună-credință. Cine vrea să mă execute, să o facă!”. Raed Arafat, la capătul răbdării! De ce nu se deschid teatrele, cinematografele și restaurantele
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctorul Raed Arafat, a explicat de ce nu se deschid teatrele, cinematografele și restaurantele, în România, precizând că își face treaba cu bună-credință, fără să se oprească, din cauza amenințărilor pe care le primește.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 06 August 2020, 10:15 | Actualizat: Joi, 06 August 2020, 10:19Raed Arafat susține că teatrele, cinematografele şi restaurantele sunt zone cu risc ridicat de transmitere a virusului, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Dacă vedeţi că nu suntem singura ţară care amână acest lucru, Marea Britanie tocmai a amânat. Boris Johnson care a avut o politică mult mai deschisă şi totuşi a amânat anumite măsuri. În momentul în care vezi ca ai creşteri, nu vii şi faci relaxări suplimentare. Creşterea este evidentă. Avem o creştere semnificativă. O creştere care se vede şi în secţiile de terapie intensivă. Exact asta este vorba despre sistemul sanitar când începe să intre sub un stres suplimentar care trebuie evitat să fie unul pentru el foarte mare. Trebuie să menajezi acest lucru şi asta am încercat să facem.
Acuma scot graficul OMS-ului cu zonele care sunt clasificate. Am vorbit de teatre, cinematografe şi interiorul restaurantelor. (...) În schema pe care am mai arătat-o o dată de la OMS şi care arată în cinci niveluri riscurile şi unde sunt riscurile. Teatrele şi cinematografele sunt la roşu, la cel mai mare risc de transmitere, restaurantele sunt la portocaliu, la al patrulea nivel de risc. Nu o spun eu, nu o spune cineva din România, ci o spun mai mulţi. Aduceţi-vă aminte bine că trebuia să se deschidă restaurantele la un anumit moment şi s-a anulat această intenţie când au început cazurile să o ia în sus. Şi este normal! Nimeni nu ştia unde mergem, care va fi creşterea. Acum pare să fim undeva la o cifră care se situează la 1300, 1300 şi ceva pe zi! Nu este normal din momentul în care este însoţită de o creştere semnificativă la secţiile de terapie intensivă!
Au fost o serie de argumente lansate că, da, pentru ca se testează mai mult, acum depistăm mai mult. Dacă era doar o depistare a mai mulţi, dar fără o schimbare, noi nu vedeam o creştere la terapie intensivă. Deci, noi am pornit acum aproximativ patru saptămâni am pornit cu 100-120 de pacienţi la terapie intensivă, chiar am coborât sub 100 vreo câteva zile şi acum deja depăşim 500. Acum transferam un pacient din sudul țării în nordul țării.”, a spus Arafat, la Marius Tucă Show, potrivit Mediafax.
Raed Arafat, despre persoanele pozitiv COVID-19: Au drepturi, dar și limite
O persoană cu boală infecţioasă are drepturi,dar nu absolute, ci are şi limite, pentru că nu poate fi lăsată să meargă pe stradă liberă şi să infecteze alţi oameni, susține medicul.
Raed Arafat a dat exemplul unui bolnav de Ebola sau tuberculoză, care trebuie izolat de restul oamenilor până când e vindecat. La fel şi în cazul celor infectaţi cu noul coronavirus.
În privinţa asimptomaticilor, Arafat a precizat că aceştia obligatoriu trebuie să fie izolaţi, la domiciliu, după ce sunt verificaţi în spital. Potrivit studiilor, asimptomaticii, inclusiv copiii, transmit boala uneori mai mult ca simptomaticii.
Raed Arafat s-a referit și la mesajele de amenințare pe care le-a primit în ultima perioadă.
„Aceste mesaje, tot le-am primit că o să fii executat, că o să fii, că o să fii! Ok! Asta nu înseamnă ca eu să stau şi să spun, vai o să mă execute, mă retrag şi stau liniştit. Eu îmi fac treaba cu bună-credinţă, îmi fac treaba în interesul omului de rând şi al pacientului. Părerile cu care vin sunt păreri bazate pe anumite principii medicale. Şi, de aicea, După asta, cine vrea să mă execute, să o facă!”, a spus el.