Avertisment pentru stăpânii de câini și pisici. Animalele de companie la bloc devin și problema vecinilor. Ce spune legea
În urma unei decizii a Curții de Apel Timișoara, toți proprietarii de animale de companie care locuiesc la bloc s-ar putea confrunta cu posibilitatea unor sancțiuni.
Publicat: Marti, 03 Octombrie 2023, 14:50 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 09:19- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Animalele de companie fac parte din viața fiecăruia încă de la o vârstă fragedă. În ultimii ani, românii sunt din ce în ce mai mult proprietari de animăluțe, indiferent dacă stau la casă sau la bloc. Aceștia, împreună cu prietenii lor necuvântărori, ar putea trece prin anumite dificultăți dacă vecinii îi reclamă.
Situație fără precedent
Legislația României privind deținerea animalelor de compania la bloc este una neclară. În urma unei decizii a Curții de Apel Timișoara, proprietarii s-ar putea trezi în fața instanței.
Potrivit DinPopor, în 2021, Curtea de Apel din Timișoara a emis o sentință definitivă care prevede că proprietarii de animale de companie, ce locuiesc la blocuri, trebuie să obțină acordul vecinilor pentru a deține un câine sau o pisică.
Această decizie a fost luată în urma unui caz din respectivul oraș în care o femeie a contestat în instanță o hotărâre a Consiliului Local.
Vezi mai multe ştiri Timişoara pe observatornews.ro
Aceasta prevedea că acordul vecinilor este necesar pentru proprietarii de animale de companie care locuiesc în blocuri. Femeia a considerat că această hotărâre încalcă dreptul la proprietate privată.
În ciuda faptului că Tribunalul din Timișoara i-a dat inițial dreptate, Curtea de Apel a anulat decizia, susținând că hotărârea Consiliului Local este legală și aplicabilă. Acest verdict a stabilit astfel un precedent legal.
Cum s-ar putea schimba legislația la nivel național în urma acestei decizii
Decizia acestei instanțe poate fi acum citată ca precedent în orice litigiu din România care implică deținerea de animale de companie într-un bloc. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă în județul în care locuiește proprietarul nu există o prevedere specifică prin care să necesite acordul vecinilor pentru animalele de companie, aceștia ar putea iniția o acțiune în justiție și s-ar putea baza pe această decizie a instanței. Practic, proprietarii ar putea fi obligați să le solicite acordul dacă dețin un câine sau o pisică.
O problemă legislativă
În România, legislația privind deținerea animalelor de companie în blocuri nu este bine definită. Majoritatea hotărârilor consiliilor locale prevăd că animalele nu trebuie să deranjeze vecinii, dar nu detaliază acest aspect. În plus, aceste hotărâri permit asociațiilor de proprietari să impună o taxă proprietarilor de animale, fără a specifica însă cuantumul acesteia.
Prin urmare, decizia Curții de Apel din Timișoara introduce un nou nivel de incertitudine pentru proprietarii de animale de companie. În absența unei legislații clare, aceștia pot fi nevoiți să treacă prin situații dificile, în care trebuie să navigheze printr-un teritoriu legal nesigur și potențial ostil.
Consecințe posibile și măsuri preventive
Dacă situația actuală continuă, este posibil ca numărul proceselor legate de deținerea animalelor de companie în blocuri să crească. Proprietarii de animale ar putea fi nevoiți să facă față unor amenințări legale neașteptate, cu costuri potențiale mari, atât financiare, cât și emoționale.
Pe aceeași temăÎn acest context, cea mai sigură cale este prevenția. Ceea ce ar însemna discuții cu vecinii pentru a-i asigura că animalul nu va cauza probleme și că se va lua orice măsură necesară pentru a evita perturbarea liniștii blocului. De asemenea, ar fi indicat să se urmărească cu atenție evoluțiile legislative și juridice din acest domeniu.