Babele din martie 2019. Ce sunt și cum se aleg babele în România
Babele din martie 2019. Ce sunt și cum se aleg babele în România. Află din articolul a1.ro, ce sunt Babele, cum se aleg Babele, când sunt Babele și tot ce trebuie să știi despre Zilele Babelor în România
Publicat: Vineri, 01 Martie 2019, 08:40 | Actualizat: Vineri, 01 Martie 2019, 08:48- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Babele din martie 2019. Ce sunt și cum se aleg babele în România. Află din articolul a1.ro, ce sunt Babele, cum se aleg Babele, când sunt Babele și tot ce trebuie să știi despre Zilele Babelor în România
Tradiția românească spune că începutul primăverii, mai cu seamă primele zile din martie, de pe 1 până pe 9 sunt asociate cu babele, simbol al valorilor familiale tradiționale și garanție a vieții veșnice. În credinţa populară, babele sunt înzestrate cu puteri magice, care le permit să influenţeze starea vremii.
Babele din martie
Bunicii noştri cunoşteau că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun ca mitul “babelor” este unul din cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia. Există credinţa că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.
Dacă ţinem seama că în străvechiul calendar roman anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se considera hotar între anotimpul friguros şi cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.
Babele vestesc venirea primăverii. Din bătrâni se spune că în aceste zile Baba Dochia, care aduce iarna, începe să își dea jos din cele 9 cojoace ale sale, câte unul în fiecare zi. În acest fel, se face puțin mai cald cu fiecare zi, iar iarna face loc primăverii să vină.
Babele sunt o tradiție strict românească de pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă. Aşa cum va fi vremea în acea zi, aşa este şi firea omului respectiv, spun unii bătrâni.
Alţii spun că aşa cum este vremea în acea zi, aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv. Dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor. Dacă, în schimb, este întunecat atunci acela nu este un om bun la suflet şi este supărăcios. Legenda spune că dacă plouă sau ninge în acea zi este semn de bogăție.
Legenda Babei Dochia
Una dintre legende o înfăţişează pe Baba Dochia ca o babă ce avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lâna, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi dă o floare albă şi îi spune să spele lâna cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că-şi văzuse nora cu floarea în mână.
Ea îşi pune 9 cojoace de blană şi urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă şi i se udă cojoacele. Se dezbracă rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămaşă, vine gerul şi o îngheaţă. Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile, să rămână amintire.
Cum îți alegi baba
Această tradiție vine de la romani. Pentru a-ți alege baba, poți pur și simplu să îți alegi o zi oarecare, la întâmplare, între 1 și 9 martie. O altă metodă folosită pentru alegerea babei este în funcție de ziua de naștere. Dacă ziua ta de naștere se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci baba ta va fi în ziua respectivă. Dacă data nașterii este formată din două cifre, trebuie să aduni cele două numere. De exemplu, dacă ești născut pe 27 decembrie, ziua în care îți pică baba o vei calcula în felul următor 2 + 7 = 9, deci baba ta va fi pe 9 martie.
Sursă foto: teoriisecrete.ro