Boboteaza 2019. Ce tradiții și obiceiuri sunt în România
Boboteaza 2019. Ce tradiții și obiceiuri sunt în România
Publicat: Joi, 03 Ianuarie 2019, 13:05 | Actualizat: Joi, 03 Ianuarie 2019, 13:07Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie de către toți creștinii ortodocși. Boboteaza este integrată în suita celor 12 sărbători creștinești importante. Această sărbătoare este menită să amintească de Botezul Domnului în apa Iordanului, înainte ca acesta să pășească în viața publică, chiar la împlinirea vârstei de 30 de ani.
Această zi reprezintă și ziua în care Iisus s-a prezentat pentru prima oară în lume. De aceea, sărbătoarea poartă numele de Epifanie, Arătarea Domnului sau Teofanie.
Tradiții și superstiții de Bobotează
Tradiția spune că noaptea de Bobotează, fetele necăsătorite își visează ursitul. Ele pun busuioc sub pernă și își leagă un fir roșu de mătase pe inelar. Fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an.
Se spune că în ziua de Bobotează gospodinele nu trebuie să spele rufe. La Bobotează se sfințesc toate apele. În ajunul acestei sărbători, preotul sfințește casele cu apa care a fost sfințită în acea zi la Sfânta Liturghie. Creștinii țin post negru până la sosirea preotului pentru a bea apă sfințită. Preotul e urmat de mai mulți copii, îmbrăcați în straie albe care cântă niște colinde specifice.
În ziua de Bobotează, preotul aruncă o cruce într-o apă, urmând ca mai mulți bărbați curajoși să se avânte să scoată această cruce. Cel care va reuși, se spune că va avea noroc tot anul.
O altă tradiție care apare la Bobotează este Iordanitul femeilor. Pe vremuri, în satele din nordul țării se adunau femeile în grupuri mari la cineva acasă și petreceau, cântând și dansând toată noaptea. Dimineața acestea ieșeau și luau pe sus bărbații care le ieșeau în cale, luându-i cu forța la râu și amenințându-i că îi aruncă în apă.
În alte regiuni, tot în ziua de Bobotează avea loc și integrarea tinerelor neveste în rândul femeilor căsătorite. Acestea erau udate cu apă din râu sau din fântână.
Sursă foto: hepta.ro