Ajunul Bobotezei 2019. Obiceiuri și tradiții în ajunul Botezului Domnului. Află ce nu ai voie să faci pe 5 ianuarie.
În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Canoanele Bisericii învață că în Ajunul Bobotezei se ajunează total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a două zi se ia agheasmă pe nemâncate. În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ține post negru. Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune timp de 40 de zile, să primească botezul în seară acestei zile. După ce primeau botezul, puteau să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și să se împărtășească. Astăzi, creștinii postesc în această zi, pentru a putea gustă cu vrednicie din apă sfințită - Agheasmă Mare.(crestinortodox.ro)
Prognoza meteo pentru începutul de an. Cum va fi vremea de Bobotează
Obiceiuri și tradiții. Ce nu ai voie să faci pe 5 ianuarie
Spre deosebire de Nasterea Domnului care este precedata de o perioada de post de patruzeci de zile, Botezul Domnului este precedat de numai o zi de post aspru, cunoscuta sub numele Ajunul Bobotezei. Randuiala prevede ca ajunarea sa dureze pana dupa ora 15 p.m.
Dacă Ajunul Bobotezei este sâmbătă sau duminică, se săvârșește în acea zi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur la vremea rânduită. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește a două zi, în ziua praznicului.
Până la sosirea preotului cu Iordanul sau Chiraleisa, nimeni nu se atinge de mâncare iar, imediat după sfinţirea mesei, parte din bucate sunt adăugate în hrană animalelor pentru „a fi protejate de boli şi pentru a fi bune de prasilă”.