Deniile 2019. Ce semnifică fiecare denie din Postul Mare și ce trebuie să știi
Când sunt Deniile 2019. Ce sunt deniile din Postul Mare: semnificație și tot ce trebuie să știi. Când încep deniile din Săptămâna Patimilor
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Luni, 22 Aprilie 2019, 12:03 | Actualizat: Luni, 22 Aprilie 2019, 12:04Când sunt Deniile 2019. Ce sunt deniile din Postul Mare - semnificație și tot ce trebuie să știi. Când încep deniile din Săptămâna Patimilor 2019.
Deniile sunt slujbe aparte în cultul ortodox, săvârșite în fiecare an în Postul Mare. Aceste slujbe religioase sunt rânduite de către Biserică numai în două săptămâni din timpul unui an bisericesc: în săptămâna a cincea (în care ne aflăm acum) și în săptămâna a șaptea din Postul Paștelui. Semnificația cuvântului ”denie„ provine de la slavonescul ”vdenie”, care înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.
Deniile 2019 din săptămâna a cincea a Postului Mare se țin în zilele de miercuri și vineri. Apoi, urmează deniile din Săptămâna Patimilor care pică în a șaptea săptămână din Postul Paștelui, adică în perioada 22- 26 aprilie 2019.
Semnificația Deniilor din Săptămâna Patimilor
Deniile din Săptămâna Patimilor au o semnificație specială și se țin din Lunea Mare până în Vinerea Mare, când se cântă ”Prohodul Domnului”.
Denia de Luni, 22 aprilie 2019, Biserica amintește de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda. Tot la denia din Lunea Mare se pomenește pilda smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod.
Denia de Marți din Săptămâna Patimilor: - pomenirea celor zece fecioare și a candelei de ulei. Cinci fecioare au avut doar candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut și candelă și ulei. Candelă fără ulei reprezintă realizarea de șine în totală nepăsare de ceilalți. Candelă cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.
Denia de Miercuri din Săptămâna Patimilor: - pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patimă Sa, că simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Tot Miercuri este și ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginți.
Denia de Joi din Săptămâna Patimilor: Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, că pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului. La denia de joi seară se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericilor.
Denia de Vineri din Săptămâna Patimilor este denumită și ”Vinerea Mare” - se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Pătimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.
În Marea Sâmbătă se prăznuiește îngroparea lui Iisus Hristos cu trupul și pogorârea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricăciune pe cei din veac adormiți.
Duminică, 28 aprilie, are loc Paștele 2019, când creștinii ortodocși prăznuiesc Învierea Domnului.
Citește și:
Paște 2019. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști
Cum faci curățenie de Paște cu bicarbonat de sodiu. Cele mai bune trucuri și rețete
Paște 2019: Tradiții de Paști în România. Ce înseamnă dacă oul roșu are două gălbenușuri
sursa foto: ziuaconstanta.ro