S-a schimbat tot! Care sunt noile simptome ce indică infecția COVID-19? Medicii, atenți la aceste detalii
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat, joi, definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus. Ce simptome indică infecția COVID-19?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 14 Mai 2020, 16:08 | Actualizat: Joi, 14 Mai 2020, 16:11- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potivit noii definiții de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, anunțate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin „caz suspect” se înțelege:
- Orice persoană cu infecţie respiratorie acută - debut brusc cu cel puţin unul dintre următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei);
- Orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie;
- Orice persoană cu infecţie respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră, tuse şi dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei) şi care necesită spitalizare peste noapte).
Citește și:
Ce înseamnă și care este diferența dintre „COVID-19 comunitar” și „COVID-19 asociat asistenţei medicale (IAAM)”.
Astfel, în cazul COVID-19 comunitar, simptomele sunt prezente la internare sau debutează în primele 48 de ore după internare. Totuși, debutul poate avea loc și în zilele 3-7 după internare şi o suspiciune puternică de transmitere comunitară (apartenenţa la un focar de cazuri comunitare).
Cât despre cazurile COVID-19 asociate asistenţei medicale (IAAM), debutul are loc la 48 de ore de la internare, asociate cu o suspiciune puternică de transmitere asociată asistenţei medicale.
Citește și:
Cazurile cu debut în primele 14 zile după externarea dintr-o unitate sanitară pot fi: IAAM, dacă debutul are loc în primele 48 de ore după externare; cu origine incertă, în cazul debutului la 3 - 14 zile după externare, dacă nu există argumente puternice în favoarea unei origini comunitare sau IAAM.
Cum se stabilește cauza decesului în cazul celor infectați cu noul coronavirus?
Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acută majoră, etc) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.
Citește și:
Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de ex. cancer, afecţiuni hematologice etc.) şi COVID-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale preexistente care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a infectării cu noul coronavirus.
COVID-19 trebuie menţionată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces, precizează INSP.