Ce nu se face de Sfinții Constantin și Elena, pe 21 mai. Tradiții și superstiții care se respectă și în 2023
Duminică, pe 21 mai 2023, creștinii ortodocși îi prăzmuiesc pe Sfinții Constantin și Elena. Una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox este marcată de tradiții și obiceiuri.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 19 Mai 2023, 18:13 | Actualizat: Sambata, 20 Mai 2023, 22:01- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ziua de 21 mai 2023 reprezintă una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox, dar și un prilej de bucurie pentru sărbătoriții zilei: Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana, Nuţi, Constantin, Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi, Costeluş.
Pe aceeași temăCine au fost Sfintii Împărați Constantin și Elena
Sfinții Constantin și Elena sunt prăzmuiți în Biserica Ortodoxă pe 21 mai. Această sărbătoare este legată de simbolul Sfintei Cruci, având în vedere că, potrivit legendei, Sfântului Constantin i s-a arătat semnul Crucii pe cer cu inscripția: „in hoc signo vinces” – „prin acest semn vei birui”, înainte de înfruntarea cu păgânul Maxențiu, potrivit crstinortodox.ro.
Totodată, legenda spune că Împăratului Constantin cel Mare l-ar fi visat pe Iisus Hristos, care i-a spus să pună semnul crucii pe steagurile soldaților pentru a birui în bătălie, iar Sfântul Constantin a făcut așa și a câștigat. De asemenea, se spune că Sfânta Elena a descoperit la Ierusalim Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.
Împăratul Constantin cel Mare s-a născut in orasul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274 și a intrat în istorie pentru măsurile pe care le-a luat pentru biserică și preoți.
Pe aceeași temăDespre mama lui Constantin, împărăteasa Elena, se spune că şi-a eliberat sclavii şi i-a ajutat pe creştinii persecutaţi. Flavia Iulia Helena a fost o femeie credincioasă, cunoscută pentru pioșenia ei.
Tradiții și Superstiții de Sfinții Constantin și Elena 2023
Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este marcată de tradiții, obiceiuri și superstiții.
- Bujorul este un simbol al acestei sărbători. Pentru a avea parte de pace și liniște în familie, credincioșii obișnuiesc să aducă în casă 3 bujori înfloriți. De asemenea, pentru sănătate și bunăstare, în ziua de 21 mai, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți.
- Crucea este, desigur, simbolul principal al acestei sărbători, tocmai de aceea se spune că este bine să oferi cruciulițe pentru a avea parte de reușite.
- Pentru ca duhurile rele să nu fure sporul laptelui, în zonele rurale se ține „Sperietoarea vrăjitoarelor”, un obicei care presupune ca toți membrii familiei să se adune în mijlocul gospodăriei, în jurul unui vas cu lapte, și să bată cu linguri noi de lemn în vasele în care se fierbe laptele de obicei, în timp ce strigă ca să sperie vrăjitoarele care ar putea fura laptele;
- Tot pentru a alunga duhurile rele, în anumite zone se aprinde un foc mare și oamenii stau în jurul lui. Prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână;
- Femeile obișnuiesc, pentru a alunga duhurile rele și necurate, să tămâie și să stropească cu agheasmă.
De Sfinții Constantin și Elena nu se spală și nu se lucrează
Sunt câteva lucruri pe care creștinii nu le fac în ziua de 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena.
- În această zi, era interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.
- Din bătrâni se spune că de Sfinții Constantin și Elena nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie pentru că toată viaţa veți avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental;
- Din popor se mai spune că în ziua de 21 mai, când sunt prăzmuiți Sfinții Constatin și Elena nu este bine să dați păsărilor cerului pâine, pentru că în acest fel se risipește sporului casei. De asemenea, nu trebuie stricat cuibul păsărilor care au pui pentru că în familie vor fi necazuri tot anul.
- De Sfinții Constantin și Elena nu se spală și nu se lucrează.
Rugăciune către Sf. Constantin și Elena
În ziua de Sfinții Constantin și Elena, credincioșii rostesc rugăciuni:
Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!
Troparul Sfinților Împărați Constantin și Elena
Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l şi ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împăraţi Apostolul Tău, Doamne, împărăteasca cetate în mâinile Tale o a pus. Pe care pazeşte-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorule de oameni.