Ce poate ascunde o banală mâncărime la ochi. Parazitul nevăzut care afectează 1 din 3 persoane
„Cel mai de succes” parazit din lume afectează 1 din 3 persoane și se găsește la toate mamiferele din toate colțurile lumii. Cum se manifestă și ce boală gravă poate provoca.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 21 Mai 2022, 18:44 | Actualizat: Sambata, 21 Mai 2022, 19:35Mâncărimile la ochi sunt adesea confundate cu o o reacție alergică sau oboseală, dar specialiștii spun că de cele mai multe ori există o cauză ascunsă. „Cel mai de succes” parazit din lume afectează orice mamifer și ar putea fi prezent la 50% dintre oameni, trăind în ochii acestora.
Dacă doar ce ai ctiti asta și deja ai început să ai mâncărimi la ochi, la gâdul că un parazit își face casă acolo, din păcate, există mari șanse ca acest lucrur să se întâmple, potrivit Unilad.ro. Acesta se numește Toxoplasma gondii și este probabil cel mai de succes parazit din lume.
„Cel mai de succes” parazit din lume afectează 1 din 3 persoane
Capabil să infecteze toate mamiferele și chiar păsările, acesta a fost descoperit la oameni, pe fiecare continent și în cazul în care te-ai infectat, el va rămâne veșnic cu tine.
Pe aceeași temăIar veștile proaste continuă. Pentru acest parazit nu există vaccin și nici medicamente specifice care să îl omoare. Mai mult, unele estimări sugerează că între 30 și 50% din populația globului este purtătoare, iar cazurile sunt în creștere în unele zone, precum Australia. Potrivit unui studiu comunitar din Australia de Vest, 66% din localnici au fost infectați cu parazitul.
Toxoplasma gondii provoacă o boală care poate crea cicatrici pe retină, dar un nou studiu arată că și oamenii fără probleme de vedere prezintă semne ale prezenței parazitului. Iar gazda favorită a micului intrus sunt pisicile.
Cum se transmite parazitul la om și ce boală provoacă, după ce ai fost infestat
Cum poate acesta ajunge la oameni? Ei bine, pisicile fără stăpân găsesc mâncare plină de tot felul de paraziți, care pot supraviețui multă vreme în fecalele lor. Ulterior, acestea sunt mâncate de animalele din gospodărie, atunci când ies la păscut – toate acestea fiind gazde intermediare de la care omul se poate contamina.
Partea tristă, este că odată ce ai fost infectat, nu mai poți face nimic, pentru că parazitul îți rămâne alături pe viață. Infecția gravă poate provoca inflamația retinei, precum și lezarea acesteia, cunoscută sub numele de toxoplasmoză oculară.
Studiile au arătat că parazitul afectează de obicei oamenii sănătoși, dar poate provoca și boli mai severe pentru cei cu un sistem imunitar slăbit sau pentru femeile gravide.
Există însă și vești bune. Pentru a evita pe cât posibil infestarea, speciliștii recomandă să consumăm carnea gătită bine, deoarece congelarea ei înainte de a o găti sau încălzirea la o temperatură internă de 66C atunci, ucide parazitul. De asemenea, fructele și legumele trebuie spălate foarte bine înainte de a le consuma.