(P) Ce proceduri trebuie să urmezi dacă un client cu care colaborezi nu plătește?
Clienții sunt sursa de venit, inspirație și continuitate pentru orice business. In fiecare zi suntem fie în căutare de clienți, fie suntem în postura clienților pe care alte companii îi vizează. Jucând pe ambele fronturi ar părea simplu să știm mentalitatea unui client, însă lucrurile se schimbă în funcție de experiențele personale, planuri și obiective sau de gusturi.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 07 Decembrie 2022, 15:59 | Actualizat: Miercuri, 07 Decembrie 2022, 16:04- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Chiar dacă poate părea ușor pesimist, de fiecare dată când încheiem un contract trebuie să ne punem întrebarea: ce pot face dacă un client nu plătește? Există, bineînțeles și acest risc, însă sunt și câteva semne care pot da de gol profilul unui astfel de client.
Oricât de mult ne-am dori să vindem ca să ajungă produsele sau serviciile noastre în piață, trebuie să avem în vedere ca onorariul să ajungă în buzunar conform planului stabilit. Astfel, un pas esențial în prevenție este stabilirea împreună cu clientul a modalității de plată.
Să mergem pe premisa în care s-au luat toate măsurile de siguranța pentru a evita o astfel de situație. Totuși, iată o serie de demersuri pe care este recomandat să le începi cât mai curând după scadența plății pentru a-ți recupera suma de plată sau restanța clientului:
- Notificările
În ciuda discuțiilor telefonice sau a întâlnirilor, din punct de vedere juridic, nu vor există foarte multe efecte. Notificarea scrisă a valorii pe care clientul o are de plată este extrem de importantă și te poate susține chiar și pe parcursul unui eventual proces.
- Apelează la persoane specializate în recuperari creante
Dacă alegi sau ești obligat să mergi pe varianta de recuperare a creanței de la debitor, poți angaja o persoană cu pregătire în acest domeniu. De asemenea, poți opta pentru varianta de cesionare a creanței, dar va trebui să știi ca prețul va fi mai mic decât în cazul în care ai fi recuperat-o tu sau o persoană contractată de tine.
- Servicii juridice pentru companiile afectate de clienții rău-platnici
Cabinete de avocatură cu renume oferă servicii juridice în acest sens. Pe lângă consultanță și consiliere în organizare, vei avea parte de metode profesioniste prin care să îți recuperezi prejudiciul adus de clienții rău-platnici.
- Verificare contracte comerciale
Un alt demers de mare succes este verificarea împreuna cu avocatul a modului în care au fost redactate contractele comerciale dintre societate și clienții rău-platnici. Există în cadrul lor clauze pentru întârzieri în plată? Dacă da, care sunt și ce sancțiuni vizează acestea?
Încheierea colaborării – importanța unui avocat
Pentru că societatea are în cadrul său și indivizi care, fie din imposibilitate, fie din rea-credință nu își mai pot respecta obligațiile contractuale, este iminent necesară prezența unui avocat Timisoara sau de oriunde din țară, la momentul redactării sau, cel puțin, în revizuirea contractului de colaborare.
Documentele semnate vor crea obligații și efecte de ambele părți. Astfel, niciuna dintre cele două nu va rămâne în pierdere în cazul în care și-a respectat obligațiile la termen. O redactare corectă a contractului va salva orice companie mai devreme sau mai târziu.