Ce se întâmplă cu Elena Udrea după ultima cerere de suspendare a executării pedepsei de şase ani de închisoare. Decizia ÎCCJ
Elena Udrea a depus o cerere de suspendare a pedepsei de 6 ani de închisoare pe care a primit-o în Dosarul Gala Bute, însă magistrații au respins-o. Astfel, fostul ministru rămâne după gratii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 30 Iunie 2022, 11:10 | Actualizat: Joi, 30 Iunie 2022, 11:29Cererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei de şase ani de închisoare a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Totuși, această decizie nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare.
Pe aceeași temăCererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei de şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute a fost respinsă de ÎCCJ
„Respinge cererea formulată de recurenta condamnată Udrea Elena Gabriela privind suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2019 pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 2303/1/2017. II. Ia act de retragerea cererilor de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, formulate de aceeași recurentă condamnată. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 iunie 2022”, a transmis Înalta Curte.
Totodată, într-un alt dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cerererile de sesizare a Curţii Constituţionale formulate de Elena Udrea.
„Respinge cererile de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţiile de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 din Vechiul Cod penal, respectiv cele ale art. 297 din Codul penal (Legea nr. 286/2009) şi a Legii nr. 13/2008 pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, precum şi ale Tratatului care face corp comun cu acesta, în ceea ce priveşte art. 2, art. 4 şi art. 19 alin. (1) par. 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi art. 325 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, formulate de recurenta condamnată Udrea Elena Gabriela”, se arată în minuta instanţei.
Elena Udrea, condamnare definitivă în dosarul Gala Bute
Elena Udrea a reintrat în atenția presei, după condamnarea definitivă la închisoare de 6 ani, pe care a decis-o ÎCCJ în dosarul gala Bute pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Pe aceeași temăDupă mai multe amânări, judecătorii Bulgari au decis extrădarea fostului ministru în România, pentru săvârșirea pedepsei cu închisoarea.
Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în luna aprilie a anului 2015. Faptele încadrate în dosar au fost: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.
„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.