Ce trebuie să știe părinții care plănuiesc să călătorească alături de copii în afara țării. Anunțul de ultimă oră al autorităților
Ministerul Afacerilor Interne a emis un comunicat pentru a venit în ajutorul celor care vor să călătorească cu minori în afara țării. Actele necesare pentru călătorie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 04 Iulie 2022, 16:12 | Actualizat: Luni, 04 Iulie 2022, 17:24Ministerul Afacerilor Interne trage un semnal de alarmă pentru cei care plănuiesc să plece în vacanță, în afară țării, alături de copiii lor și le vine în ajutor. Prin intermediul unei postări pe pagina oficială de Facebook, autorităție au emis o informare, menită să îi ajute pe români „să nu își strice concediul chiar înainte de a îl începe”.
MAI a emis un comunicat prin care îi informează pe români de ce acte au nevoie pentru a ieși, alături de copiii lor din țară. Pentru că de multe ori s-a întâmplat ca vacanțele multor părinți să fie încheiate prea devreme pentru că nu aveau actele necesare călătoriei pentur cei mici, autorităție vin în ajutorul acestora.
Potrivit MAI, „Cetățenii români minori pot ieşi din țară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor”, se arată în comunicat.
„Așa cum s-a întâmplat cu peste 500 de minori care au fost puși în situația de a își întrerupe călătoria, ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a se deplasa în afara ţării împreună cu copii în condiții legale”, au mai adăugat autoritățile.
Acte necesare pentru a călători în stăinătate cu minori
Ieșirea din țară a cetățenilor români minori este permisă în următoarele condiții:
În situația în care cei mici călătoresc în străinătate însoțiți de ambii părinți, lucrurile sunt simple. Totul se complică în cazul în care călătoresc împreună doar cu unul dintre părinţi. În această situație, ei pot ieși din țară numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
În situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:
- a ambilor părinți;
- a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
- a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal;
Cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.
În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.
Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.
Mai multe informații privind călătoria în străinătate sunt disponibile AICI, pe site-ul oficial al Poliției de Frontieră.
Masca de protecție, purtată din nou în unele țări europene. În ce state s-au reintrodus măsurile de protecție
În contextul noului val de coronavirus care a debutat la încpeutul verii anului 2022, în mai multe țări europene sunt impuse sau recomandate măsurile de protecție menite să limiteze răspândirea virusului, potrivit observatornews.ro.
Recent, oficialii francezi le-au cerut explicit cetățenilor să poarte mască de protecție în zonele aglomerate. Totuși, această cerință a rămas la titlu de recomandare, nefiind obligatorie.
Spre deosebire de Franța, în Grecia încă se dau amenzi pentru nepurtarea măștii în spații aglomerate.
În Portugalia și în Italia măștile încă sunt obligatorii în mijloacele de transport în comun, la fel și în Spania, unde purtarea măștii este obligatorie și în unitățile sanitare. Totodată, în Germania și Marea Britanie se recomandă purtarea măștii.