Coronavirus România. Câți bani primești dacă ești angajat și intri în carantină sau izolare la domiciliu
Ce faci în cazul în care ai călătorit în zonele de risc din Italia sau China și e nevoie să intri în carantină, conform metodelor de prevenire a răspândirii coronavirusului, stabilite de autoritățile din România? Când și cum se acordă concediul medical angajaților români?
Publicat: Miercuri, 26 Februarie 2020, 09:08 | Actualizat: Miercuri, 26 Februarie 2020, 17:49Ca primă măsură pentru a împiedica răspândirea virusului Covid-19, autoritățile române au stabilit că la sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate de coronavirus, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, dar și persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess, vor intră direct în carantină, pentru o perioada de 14 zile.
Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intră în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.
Pe aceeași temăConcediu medical pentru situațiile precizate
Românii pot beneficia de concediu medical în caz de carantină, fapt ce nu le afectează numărul de zile de concediu medical la care au dreptul legal.
Potrivit instrucțiunilor pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină, "în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, asigurațîi pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină", există mai mulți pași care se impun.
Pe aceeași temăCoronavirus, prevenție. Regulile îi vizează pe cei asigurați medical în România:
- Întâi, se merge la direcția de sănătate publică pentru eliberarea unui certificat în care vor menționa durata perioadei de carantină.
- Apoi, medicul curant eliberează certificatul de concediu medical pentru carantină, pe durata stabilită în certificatul eliberat de DSP.
- Desigur, aceste demersuri vor fi întreprinse după perioada de carantină/izolare. Certificatele de concediu medical în caz de carantină se pot elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară.
- Durata concediilor pentru carantină nu diminuează zilele de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni
- Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică depășește 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale
- Cât stă în carantină sau izolare, persoană vizată va avea venitul diminuat. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul
- În situația concediului pentru carantină, nu se aplică restricția privind durata maximă de 10 zile calendaristice a concediului medical pe care îl poate elibera medicul de familie. Această restricție este prevăzută doar pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afară muncii.
Câți bani primești dacă e nevoie să stai în concediu medical, în carantină
Potrivit ziare.com, un angajat care avea un salariu net de aproximativ 3.000 de lei va primi de la compania angajatoare, în cazul unui concediu medical cu aproape 300 de lei mai puțin. Calcului este realizat pentru ipoteza în care persoana în cauza ar avea medicalul întins pe o perioadă de 14 zile.