Raed Arafat, prima reacție după apariția documentul care prevede limitarea deplasărilor: ”Măsurile au caracter preventiv!”
Raed Arafat a reacționat imediat după ce a apărut în presă documentul pregătit pentru a limita deplasările. Astfel, secretarul de stat a declarat că documentul nu a fost aprobat, este unul destinat analizei de lucru din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 20 Martie 2020, 11:28 | Actualizat: Vineri, 20 Martie 2020, 14:40În cadrul unei postări pe Facebook, acesta a ținut să-i liniștească pe români spunând că țara noastră nu are încă foarte multe cazuri, iar măsurile propuse sunt de prevenție.
”Referitor la documentul care a fost publicat pe Whatsapp, și în diferite medii online și de mass media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurile se ia la nivelul CNSSU în urmă prezentării discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil că unele mesuri să fie luate, amânate sau respinse.
Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.
Cert este că și în domeniul științific-medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize.
Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masă specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate.
De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări.
Din păcate iresponsabiliateta persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masă discuțiilor este una evidență, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat coect și în liniște.
Pe de altă parte chiar dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor.”, a scris Raed Arafat.
Documentul apărut în presă și care ar urma să fie supus aprobării de Guvern prevede ca deplasarea să fie făcută doar în anumite situații, precum:
- Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială. E nevoie de adeverință de la angajator.
- Consult medical care nu poate fi amânat.
- Cumpărături lângă domiciliu.
- Ajutorarea bătrânilor.
- Alte urgențe cu detalierea traseului.
- Sport lângă domiciliu.
- Plimbare cu animalele de companie lângă casă.
România, cifre oficiale
România a ajuns la 277 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu coronavirus. Potrivit raportării făcute de autorități la ora 13:00, sunt 17 noi cazuri. Din numărul total, 25 de pacienți s-au vindecat.
"Până astăzi, 19 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate și externate ( 16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).
Au fost înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire, astfel: 4 la Suceava, 3 la București, 2 la Cluj, 2 la Bistrița Năsăud, 2 la Covasna și câte unul la Iași, Dolj, Ilfov și Constanța. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 19 ani și 67 de ani", informează Grupul de Comunicare Strategică,
Starea generală de sănătate a pacienților este bună. La ATI, în acest moment sunt internați 6 pacienți, din care unul în stare gravă la Craiova (pacient cu boli pre-existente).
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 33.709