Dragobete, sărbătoarea iubirii la români. Tradiții și obiceiuri de 24 februarie
Pe 24 februarie românii celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Iată ce tradiții, obiceiuri și superstiții sunt în această zi.
Publicat: Marti, 23 Februarie 2021, 16:57 | Actualizat: Miercuri, 24 Februarie 2021, 11:03- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În tradiția populară, sărbătorii de Dragobete i se mai spune și „Cap de primăvară, ziua în care păsările îşi fac cuiburi iar tinerii, ochi dulci” sau „Sântion de primăvară” (a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul).
Numit şi „Cap de primăvară”, pentru că se consideră că din această zi începe primăvara, Dragobetele este asociat şi cu zeul Cupidon din mitologia romană și cu Eros din mitologia greacă. I se mai spune şi Ioan Dragobete, Drăgostiţele sau Logodna păsărilor.
Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-”, adică drag și „bîti”, adică a fi (a fi drag). Dragobetele este coniderat patronul dragostei, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia. Tradiția spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în ziua de Dragobete vor fi singure tot anul.
Potrivit tradiției, ca fiu al babei Dochia, Dragobete îi îndemna pe cei din jurul lui să se iubească și să își împărtășească sentimentele, de aceea a devenit un simbol al iubirii.
Tradiții și superstiții de Dragobete
Potrivit tradiției, în dimineața zilei de 24 februarie fetele se îmbracă frumos și pornesc să culeagă primele flori ale primăverii, pe care să le pună ulterior la icoane. Se spune că acest gest le va păstra mereu tinere și va înlătura invidia și gândurile rele îndreptate asupra lor.
În același timp, băieții adună ghiocei. Tradiția populară spunea că numărul de ghiocei aduși acasă va coincide cu numărul de pui de cloșcă pe care tinerii îl vor avea în ogradă în timpul anului. Expresia „Dragobetele sărută fetele” vine din tradiția potrivit căreia, după ce adunau flori, tinerii fugăreau fetele de care le era drag, vrând să le ofere florile, dar și un sărut.
De asemenea, se spune că dacă cineva este în ziua de 24 februarie alături de persoana pe care o iubește va fi împreună cu ea tot anul. Dacă o fată este singură și visează la cineva anume, dacă îi va vorbi în ziua de Dragobete, atunci și el va începe să-i împărtășească sentimentele, spun superstițiile din popor.
Ce înseamnă dacă vezi o pereche de păsări de Dragobete
De asemenea, o altă superstiție spune că cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul, iar dacă vede o pereche de păsări, va avea parte de iubire întreg anul.
În trecut, fetele luau ultima zăpadă pe care o găseau afară pe 24 februarie, o topeau și o foloseau pentru a se spăla pe cap, crezând că astfel vor atrage admiratorii cu părul și tenul lor.
Conform tradiției populare, se spune că nu este bine ca în ziua de 24 februarie o fată să nu întâlnească pe cineva de gen opus și invers, crezându-se că acest lucru înseamnă că persoana respectivă nu va avea parte de iubire tot anul.
În comunitățile rurale, se spune că tinerii trebuie să bea ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte cu semințe de cânepă pe 24 februarie, pentru a avea parte de dragoste în timpul anului.
Alte superstiții spun că cei care formează un cuplu trebuie să se sărute pe 24 februarie, pentru a nu „se pierde iubirea”. De asemenea, tradiția spune că lacrimile vărsate în ziua de Dragobete aduc necazuri, așa că oamenii trebuie să încerce să găsească motive de bucurie în această zi.
În ceea ce privește vremea, se spune că dacă va ploua pe 24 februarie, atunci va fi o primăvară lungă și frumoasă, potrivit Observator.