- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dragobetele este sărbătoarea dragostei în tradiția românească, fiind celebrat în fiecare an pe data de 24 februarie. Se mai spune că începând cu această zi, se arată primele semne ale primăverii. Dacă azi nu plouă și nu ninge, înseamnă că vor urma multe zile însorite și calde în peioada următoare, primăvara fiind tot mai aproape.
Conform tradiției, Dragobetele era fiul Babei Dochia, un flăcău chipeș și foarte iubăreț, căruia nu-i scăpa nici o fată care-i pica în cale. Credința populară vorbește despre el ca despre un tânăr poznaș, mereu pus pe șotii, căruia trebuie să îi câștigi bunăvoința, prin respectarea tradițiilor în ziua de Dragobete.
Se mai spune că Dragobetele este un personaj preluat de la strămoșii daci, unde era zeul care oficia în cer, nunta tuturor animalelor, când se desprimăvăra. Ulterior a devenit protectorul tinerilor şi al celor îndrăgostiți.
“Dragobetele înseamnă acel moment în care fiecare îşi caută perechea, păsările îşi caută perechea, oamenii îşi caută perechea”, spun etnologii.
De-a lungul timpului numeroase legende s-au țesut, legat de această sărbătoare. Fiecare zonă are obiceiurile sale și tradițiile, pe care tinerii din unele zone din mediul rural încă la mai păstrează. Îndrăgostiții se întâlnesc în această zi și recurg la diverse superstiții, pentru ca dragostea să dureze tot anul, la fel se spune și despre păsări, că se unesc cu ocazia sărbătorii.
Cei care își caută perechea este bine ca în ziua de Dragobete, să atingă măcar o persoană de sex opus, pentru a nu rămâne singuri tot anul și pentru a nu avea parte de ghinion în dragoste . De asemenea, o altă superstiție spune că, bărbaților le este interzis ca astăzi să-și supere iubitele, pentru a nu avea parte de ghinion tot restul anului.
În trecut, băieții și fetele din sate se îmbrăcau cu cele mai frumoase veștminte pe care le aveau și se întâlneau dimineața la biserică, de unde plecau spre pădurile din zonă, ca să culeagă primele flori apărute. Se spunea că aceste flori te păstrează tânără și frumoasă, alungă privirile rele ale invidioșilor și gândurile rele ce sunt îndreptate asupra ta. Florile pe care le găseau, trebuiau uscate și păstrate pentru a fi aruncate de Sânziene într-o apă curgătoare, astfel toate relele erau luate de apă. După amiaza urma “Zburătoritul”, un joc în care băieții alergau fetele pentru a le săruta, convenția nescrisă fiind că dacă fata plăcea băiatul se lăsa mai ușor prinsă. Era sărutul ce pecetluia logodna, de aici vine și expresia: “Dragobetele sărută fetele!”
Pe 24 februarie era începutul anului agricol, de multe ori și ziua în care ursul ieșea prima dată din bârlog, păsările își caută cuiburi, și când natura începe să reînvie la viață. De aceea se spune că nu se sacrifică și nu se cumpără animale în această zi. Nu e bine să coși sau să speli, dar este bine, în schimb, să faci curat și să aerisești bine casa, dis de dimineață. Asta îți va aduce belșug și spor în ea tot anul. Superstițiile și credințele populare au semnificații puternice și sunt numeroase în această perioadă a anului, începând cu Dragobetele și până după după data de 9 martie, când se încheie Babele.
Săptămâna albă: post și rugăciune! Ce este INTERZIS în Cer și pe pământ să faci în aceste zile sfinte... Dragobetele - Simbolul tinereţii, al veseliei, este protectorul îndrăgostiţilor în tradiţia românească...