Antena

Tot ce trebuie să știi despre Evaluare Națională 2019, Română, Matematică, Limba Maternă

Pe 18 iunie 2019 începe Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română. Află pe a1.ro, tot ce trebuie să știi despre Evaluarea Națională: calendar probe, programa școlară, modele subiecte, bareme de corectare 

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Vineri, 21 Iunie 2019, 08:03 | Actualizat: Vineri, 21 Iunie 2019, 08:03
Evaluare Națională 2019

Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a continuă cu proba scrisă Matematică, joi, 20 iunie 2019. Află pe a1.ro, tot ce trebuie să știi despre Evaluarea Națională: calendar probe, programa școlară, modele subiecte, bareme de corectare

UPDATE: 21 iunie, ora 8:00 - Elevii care aparțin minorităților naționale susțin azi, proba de Limba Maternă în cadrul examenului de Evaluare Națională.

UPDATE, ora 15:00. Baremul de corectare și subiectele de la Matematică au fost publicate de Ministerul Educației pe subiecte.edu.ro. Află AICI baremul de corectare și ce notă ai putea lua în funcție de punctajul exercițiilor!

Update, ora 20 iunie 2019 - Elevii susțin azi proba la Matematică, din cadrul Evaluării Naționale - Vezi aici ce subiecte au picat anul acesta!

UPDATE, 19 iunie 2019 - elevii susțin joi, 20 iunie 2010, proba la Matematică, din cadrul examenului de Capacitate - vezi aici ce subiecte au picat anul trecut Matematică și cum au fost subiectele de la Evaluarea Națională 2018.

UPDATE, 18 iunie 2019, ora 15:00 - Au fost afișate baremele de corectare la Limba și Literatura Română, Evaluare 2019. Le poți consulta AICI, alături de rezolvarea subiectelor.

Update: 18 iunie 2019, ora 10:53 - Au fost afișate subiectele la Limba și Literatura Română, Evaluare Națională 2019. Le vezi aici FOTO

UPDATE, 18 iunie 2019, ora: 10:00 - Subiectele de la examenul de Limbă și literatură română susținut acum în Evaluarea Națională 2019 le cer absolvenților de clasa a VIII-a să realizeze o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură. Aceasta este cerința de la subiectul II, punctul B. La subiectul I, punctul B, elevii au avut de redactat o argumentație pe baza unui text din genul dramatic.


Evaluarea Națională la clasa a VIII-a începe în luna iunie cu mari emoții pentru elevii de clasa a VIII-a, primul examen național important din parcursul lor școlar.

Recomandari A1

Potrivit calendarului Ministerului Educației (Edu.ro), înscrierea elevilor la Evaluarea Națională în 2019 se face în perioada 3 - 7 iunie. Tot în data de 7 iunie se încheie și cursurile pentru elevii de clasa a VIII-a. Prima probă scrisă la Evaluarea Națională este cea la Limba și Literatura Română, programată pentru 18 iunie 2019, urmată de proba la Matematică, pe data de 20 iunie și proba la Limba și Literatura Maternă, programată pe 21 iunie 2019. Calendarul evaluării naționale, pe larg, mai jos:

Evaluare Națională 2019 - calendarul probelor

Alte informații utile

Site-ul dedicat publicării rezultatelor este http://evaluare.edu.ro. Rezultatele vor fi publicate de a1.ro.

Evaluare Națională - Subiecte la Limba Română și la Matematică

Examenul va începe la ora 9:00, moment în care în fiecare sală vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Subiectele pentru Evaluarea Naţională se elaborează în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, ţinând seama de următoarele cerinţe:

Află subiecte la Matematică de la Evaluarea Națională din 2018

Află subiecte la Limba și Literatura Română în 2018

Subiecte și bareme corectare Evaluare Națională 2019 - Limba Română

Subiecte și bareme corectare Evaluare Natională 2019 - Limba Maternă

Subiecte și bareme corectare Evaluare Națională - Matematică

Ce este Evaluarea Națională

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă. Media obținută la EN VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.

Înscrierea candidaţilor

La Evaluarea Naţională 2019 se pot înscrie absolvenţii clasei a VIII-a din seria curentă, dar și din seriile anterioare, care nu au participat la examene naționale - examen de capacitate, teste naționale, teze cu subiect unic sau evaluare națională.

La Evaluarea Naţională se pot înscrie şi absolvenţi din seriile anterioare, care nu au participat în nici o sesiune la unul din examenele naţionale: examenul de capacitate, testele naţionale, tezele cu subiect unic sau evaluare naţională.

Candidaţii din promoţiile de până în 1998 inclusiv nu participă la Evaluarea Națională, întrucât pot solicita echivalarea examenului de capacitate, în conformitate cu ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4701/2000, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 37/2001, Partea I.

Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la Evaluarea Naţională numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECTS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor.

Înscrierea candidaţilor pentru Evaluarea Naţională se face la secretariatele unităţilor de învăţământ pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută în calendarul examenului, după cum urmează:

Evaluare Națională 2019, la clasa 8. Regulile examenului

Pe tot parcursul desfășurării examenului Evaluare Naționale, comisiile județene/Comisia municipiului București asigură dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă din unitățile de învățământ/centrele de examen în care se desfășoară probele pentru evaluarea națională

Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia din unitatea de învățământ ia măsurile care se impun: acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Ce e interzis la Evaluarea Națională 2019

Elevii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afişate.

Fiecare elev primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează lizibil celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit.

Colţul colii tipizate este lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată.

Colţurile lucrărilor sunt lipite numai după ce elevii au început să scrie pe foaie rezolvarea subiectelor.

După primirea variantei de subiect extrase de Comisia Naţională, se multiplică subiectele în număr egal cu numărul elevilor, urmând ca acestea să fie distribuite în săli.

Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.

Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă.

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.

Unde se poți sesiza neregulile de la Evaluarea Națională

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 18 - 20 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 21 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Evaluare Națională 2019 - Programa școlară la Limba Română

Programa pentru evaluarea naţională de la finalul clasei a VIII-a la disciplina Limba şi Literatura Română vizează evaluarea competenţelor elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise.

Competențele de evaluat la Limba și Literatura Română vizează următoarele

La Evaluarea Națională de anul trecut, elevilor le-au picat următoarele subiecte:La limba și literatura română- genul epic, iar la partea de gramatică - propoziția subordonată subiectivă. De asemenea, elevilor li s-au dat un text jurnalistic la prima vedere, în baza căruia unde au fost nevoiți să rezolve mai multe cerințe. Ultimul subiect la Evaluarea Națională 2018 a fost relatarea unei întâmplări petrecute într-o cetate.

Citește și:

Edu.ro Evaluare Națională 2019 - Vezi ultima medie admitere liceu pe județe

Whatsapp LinkedIn
evaluare nationala 2019 evaluare nationala edu.ro evaluare nationala 2019 calendar modele subiecte evaluare nationala
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Hidden Assets e în AntenaPLAY! Un thriller captivant care te va ține cu sufletul la gură timp de 6 episoade. Tot ce vrei e să dai PLAY!
Stirile zilei Scenariu negru pentru turism: pasagerii, taxaţi cu cel puţin 100 de euro pentru fiecare zbor
Videoclipul zilei
Citește și
Admitere Liceu 2019: Când se face repartizarea la liceu și cu ce note
Numărul mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2019 a crescut după contestații. Sute de elevi au luat...
Repartizare licee 2019 - cum afli online liceul la care ai intrat
Fiica Ozanei Barabancea a aflat ce a făcut la Evaluarea Națională. Artista a dezvăluit totul despre cum...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care au toate șansele să se întoarcă la fostul iubit. Nativii care sunt gata să acorde a doua șansă Catine.ro
Thalía pregătește noi surprize pentru fani. La 53 de ani artista se reinventează Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Procesul criminalilor afaceristului Adrian Kreiner. Proba importantă adăugată de anchetatori: ADN extras de pe... Libertatea.ro
De ce a abandonat USR tematica luptei anticorupție, care i-a și asigurat locul în Parlament. „Dacă ar... Ziare.com
Ce i-a putut arăta cel mai bogat şofer din România lui Gigi Becali: „Du-te, bă, de aici! Nu-mi trebuie aşa... AntenaSport
Puțini știu că Geanina Ilieș are un băiat care tocmai a împlinit 18 ani. Cum arată Patrick și ce mesaj i-a... Elle
Declarație exclusivă! De ce a venit Pepe astăzi la procesul Ralucăi Pastramă cu Ibrahim. Cântărețul nu este... Spynews.ro
Mădălina Ghenea, apariție incendiară pe rețelele de socializare! „Ești cea mai frumoasă femeie din lume” BZI
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei HelloTaste.ro
O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de... Antena3.ro
Samsung a dezvăluit Galaxy Z Fold Special Edition. Ce preț are smartphone-ul pliabil useit
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2024. Peștii sunt recunoscători pentru ceea ce au. Află ce se întâmplă cu... Catine
Geely a publicat prețurile primului model vândut în România. Cât costă rivalul Daciei Duster Wall-Street
Secretele ochiului albastru: Talismanul Evil Eye și apărarea spirituală împotriva farmecelor și deochiului Kudika
Monica Anghel a pierdut contracte din cauza greutății, dar nu acesta este adevăratul motiv pentru care a slăbit Playtech
Mesajul Danielei Iliescu pentru Iancu Sterp stârnește controverse. Absența de la cununie, în centrul discuțiilor Redactia.ro
Când se cumpără, de fapt, cele mai ieftine bilete de avion. Mituri privind zborurile în străinătate Observator
Simptomele de perimenopauză. Cum le poți gestiona cu ajutorul alimentației MediCOOL
Sos barbeque preparat în casă, ideal pentru fripturi delicioase HelloTaste
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără ProSport
Cea mai sănătoasă salată de vinete din comerț. Detaliul care face diferența Gandul
De ce nu au fost prezenți Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu Sterp. S-a aflat adevărul! CanCan
Băiţa prematurului: principii şi recomandări utile DeParinti
Drake a fost criticat de fani pentru noul său look „sălbatic”. Cântărețul a împărtășit pe Instagram un... ZUTV
Elon Musk oferă 1 milion de dolari în fiecare zi. Ce trebuie să facă participanții la tombolă UseIT
Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză Hello Taste