Antena

Iașiul se pregătește pentru Hramul Sfintei Parascheva. Ce au declarat organizatorii despre momentul așteptat de toți pelerinii

Iașiul se pregătește să își primească pelerinii zilele acestea, căci în fiecare an, la data de 14 octombrie este Sfânta Parascheva. La fel ca și în anii trecuți, mijlocul celei de-a doua luni de toamnă înseamnă venirea pelerinilor din toate colțurile țării, la Iași, acolo unde orașul deja îmbracă straiele sărbătorii.

Publicat: Miercuri, 06 Octombrie 2021, 11:51 | Actualizat: Miercuri, 06 Octombrie 2021, 13:03
Galerie de imagini
Sfânta Parascheva 2021 pică în calendarul creștin ortodox, în fiecare an, la data de 14 octombrie 2021. La fel ca și în anii trecuți, mijlocul lunii octombrie înseamnă venirea pelerinilor din toate colțurile, la Iași.
Hepta

Orașul începe să prindă culoare cu câteva zile înainte de zilele orașului și Hramul Sfintei Parascheva. Potrivit Observator, 25.000 de flori au fost pregătite pentru împodobirea orașului în zilele care urmează. Anul acesta, pelerinii care vor merge să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea intra în curtea mitropolitană fără buletin.

Mii de pelerini din toate colțurile țării vin în fiecare an pentru a se închina la Sfânta Parascheva, ocrtitoarea Moldovei. Zilele acestea orașul de pe râul Bahlui se transformă în centrul spiritual al Ortodoxiei.

Declarații despre pregătirile pentru pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva

S-a plantat deja o mulțime de flori, care vor împodobi orașul pentru evenimentul mult așteptat: "Am început plantarea crizantemelor de la sfârșitul primăverii o parte din plante le am produs noi, ma refer la material săditor", a declarat Laurențiu Ivan, de la Servicii Publice Iași, pentru sursa citată mai sus.

Astfel, până la sfârșitul săptămânii, cele 25.000 de crizanteme vor colora orașul și în special bulevardul Ștefan cel Mare de lângă Mitropolie.

Pelerinajul de la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva se va ține anul acesta fără interdicție legata de adresa din buletin.

Miercuri, mitropolia anunță programul oficial al pelerinajului, când va fi scoasă racla, dar și condițiile și restrictiile. Un lucru e cert, nu se va mai intra la baza de buletin și deocamdată nu se pune problema să se ceară nici certificat de vaccinare.

Orașul se îmbracă în straie de sărbătoare pentru cetățenii țării, iar sute de mii de pelerini sunt așteptați începând din acest weekend la Iași pentru închinare.

Pe aceeași temă

Amintim că este posibil să fie și alte moaște, pe lângă cele ale Cuvioasei Parascheva. În fiecare an există tradiția de a aduce la Iași, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, moaște ale altor sfinți. Această decizie fost instituită în anul 1996 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Acestea vor fi aşezate spre închinare alături de racla cu sfintele moaşte ale ocrotitoarei Moldovei în baldachinul special amenajat din curtea Catedralei Mitropolitane.

Recomandari A1

Mitropolia Moldovei vrea ca pelerinajul la Sfânta Parascheva să se desfășoare fără restricții

Chiar dacă numărul cazurilor de coronavirus continuă să crească, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor ca pelerinajul organizat la moaștele Sfintei Parascheva să se desfășoare fără niciun fel de restricții.

Aceștia declară că sunt pregătiți să organizeze sărbătoarea în cele mai bune condiții.

"Nu dorim niciun fel de restricționare a pelerinilor, pe nici un fel de criterii. Pelerinajul se va desfășura în aer liber, accesul se va face, ca și anul trecut, pe culoar unic, de o persoană, la distanță una de cealaltă, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieșire șamd. Nu ar trebui, așadar, să fie nici un fel de pericol din punct de vedere epidemiologic", arată reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, citați de Mediafax.

Având în vedere că anul trecut au putut participa la slujba Hramului Sfintei Parascheva doar cei cu buletin de iași , primarul a fost întrebat dacă și anul acesta se va întâmpla la fel. Mihai Chirica a declarat însă că ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost un abuz.

„Nu știu, dar nu cred, pentru că toate măsurile impuse de prezența unei localități în diferite scenarii nu vizează apartenența. Din punctul meu de vedere, dacă vreți să mă credeți, ca și om al statului român, între a da o restricție cu caracter general care vizează orice cetățean al acelui stat - pentru noi, România - și a da restricții cu caracter local prin care spui că numai ieșenii au voie să se închine la Cuvioasa Parascheva, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, ca inginer, a fost abuziv.

Nu poți să dai o restricție cu un caracter local într-un stat democratic. Ori dai una cu caracter general și atunci nimeni și toți o respectă, ori lași ca lucrurile să decurgă de la sine și nu cred că se va mai ajunge acolo, pentru că este total din perspectiva mea neconstituțional”, a spus primarul Iașiului.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Din bătrâni, mai ales la sate, se păstrează anumite tradiții și obiceiuri specifice acestei sărbători. Credincioșii dau de pomană pentru sufletele celor adormiți din familiile lor.

Ei nu trebuie să împartă fructe și legume cu cruce, cum spuneau strămoșii, dar nici nuci, pepeni sau castraveți. Se dau de pomană fructe și alimente de sezon, cum ar fi grâu nou, pâine, lipii, vin roșu și must.

Având în vedere că această mare sărbătoare mai este cunoascută și ca “Vinerea celor 12 vineri” sau “Vinerea Mare de Toamnă”, pentru că Sfânta Parascheva era cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri, se spune că sfânta le va ajuta pe tinerele ajunse la vârsta măritișului să se căsătorească cu cel care le este sortit de Dumnezeu.

Pe aceeași temă

De asemenea, femeile însărcinate sut și ele ocrotite de Sfânta Parascheva, fiind îndemnate de bătrâni să dea de pomană unor copii nevoiași pentru ca propiul lor copil să fie ferit de toate bolile atunci când se va naște.

Se spune că în funcție de cum este vremea de Sfânta Parascheva ne putem da seama cum va fi iarna. Dacă oile dorm îngrămădite, iarna va fi lungă și geroasă, dar dacă ele dorm răsfirate, iarna ce vine va fi blândă.

Whatsapp LinkedIn
hram sfanta parascheva pelerinaj sfanta parascheva
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Situații-limită și investigații periculoase în sezonul 2 Hidden Assets. Vezi acțiunea în AntenaPLAY!
Stirile zilei Moştenirea uriaşă lăsată în urmă de Mircea Diaconu. Ar fi împlinit 75 de ani în ajunul Crăciunului. Ioana Calotă: "Sunt lovită ca de un trăsnet"
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii norocoase în ziua de 14 decembrie 2024. Doi nativi vor avea parte de reușite Catine.ro
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
O tânără care face curățenie în casele din Elveția a dezvăluit cât câștigă în fiecare lună: „Mai mult... Libertatea.ro
România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Cătălin Cazacu, primele declarații despre noua iubită! Ce apreciază la femeia de care s-a îndrăgostit:... Spynews.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție BZI
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci HelloTaste.ro
Cum arată apartamentele de 40 de milioane de dolari ale lui Bashar al-Assad de la Moscova Antena3.ro
Google și Samsung lansează Android XR. Sistemul de operare e creat special pentru dispozitivele de realitate virtuală useit
Horoscopul zilei de 14 decembrie 2024. Peștii se relaxează. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal, 16-22 decembrie 2024. Taurii își stabilesc obiective. Gemenii sunt răbdători. Balanțele... Jurnalul
Scapă de herpes în câteva ore - Tratament rapid și eficient Kudika
Fiica Loredanei Groza, apariție de senzație pe podium. Cum arată Elena Boncea la 26 de ani Playtech
Ce e bine să ai pe masă AZI de Sfântul Spiridon pentru a avea parte de prosperitate și sănătate Redactia.ro
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au fost filmate Observator
Cât de dăunător este frecatul la ochi. Când cauzează expunerea la curentul de aer rece inflamarea ochilor MediCOOL
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Fenomene meteo ciudate în București de Crăciun, potrivit meteorologilor EaseWeather Gandul
Alexia Eram se răzbună cum știe mai bine. Sărutări pasionale pe stradă cu noul iubit CanCan
Rolul unei mătuși în viața nepoților săi. De ce este considerată importantă prezența ei, potrivit... DeParinti
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte... ZUTV
Cea mai importantă descoperire științifică în 2024. Titlul a fost acordat unui medicament care poate salva... UseIT
Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post Hello Taste