Imaginile emoționante pentru credincioșii din România au fost publicate pe Facebook de prefectul județului Neamț, George Lazăr.
„În această zi frumoasă de duminică, am marcat la noi în Neamt, un moment istoric , de mare înălțare spirituală și duhovnicească.
Inaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost într-o peocesiune cu racla Cuvioasei Parascheva, în județul Neamț, prin Municipiile Roman, Piatra Neamț, orațul Târgu Neamț și Mănăstirile Sfântul Vasile cel Mare de la Bodești, Văratec și Agapia.
Am avut plăcerea de a participa pe întregul traseu și de a primi, împreuna cu domnul deputat Mugur Cozmanciuc si cu domnul Mihai Archip, binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan.
O zi binecuvantată și de frumoasă întâlnire de la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cu Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care ne-a întâmpinat cu dragoste și bucurie.
Mă bucur că în aceste momente de mare încercare pentru întreaga omenire, cât și pentru România, credința ne ține uniți și ne dă speranța că vom traversa cu bine perioada următoare. Mare bucurie pentru noi nemțenii, pentru credincioși ca Înaltpreasfințitul Teofan s-a gândit să facă această procesiune în județul nostru cu racla Sfintei Parascheva.”
Moaștele Sfintei Paracscheva, scoase în vreme de război, în 1944 și 1947
În 360 de ani de când moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de trei ori, incluzând procesiunea de astăzi.
Potrivit Basilica.ro, în primăvara anului 1944, când locuitorii Iașului urmau să fie evacuați, s-a pus problema strămutării moaștelor la Mănăstirea Turnu din Eparhia Râmnicului, acolo unde se aflau și cele ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Dar, din motive necunoscute, racla nu a mai ajuns până la Turnu și a fost așezată în biserica Mănăstirii Samurcășești de lângă București. În perioada 27 octombrie – 13 noiembrie 1944 a fost adusă la Catedrala patriarhală din Capitală, întorcându-se la Iași pe 26 noiembrie, în același an.
După trei ani, în vara lui 1947, credincioșii moldoveni au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele arse de soare și distruse de război.
Atunci a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei. Prima oară racla a fost purtată de mii de credincioși, ierarhi și preoți prin localitățile județului Iași, iar apoi, până la sfârșitul lunii august, moaștele au fost duse în județele Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.
„A pus mâna pe el, a văzut că e rece, că tata e mort”. Doi copii și-au văzut tatăl murind. Mama lor nu îi poate ajuta, e... Gabriela Firea, informații de ultimă oră! Măsuri speciale, pentru depistarea din timp a coronavirusului: „Vrem să salvăm...