În ce condiții vor reveni elevii la școală, din septembrie. Medicul Rafila, noi precizări: ”Trebuie să punem mai puțini copii în clase, să decalăm programele!”
Decizia de a închide școlile până la toamnă luată de autoritățile din România a fost una bună, însă ele trebuie să se gândească la măsuri eficiente pentru a preveni numărul de îmbolnăviri în toamnă, când noul an școlar va fi deschis, atrage atenția medicul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 04 Iunie 2020, 20:59 | Actualizat: Joi, 04 Iunie 2020, 21:01Astfel, în cadrul unui interviu, el a declarat că autoritățile trebuie să se gândească la măsuri care să limiteze apariția noilor cazuri de coronavirus.
”Este o măsură raţională să închizi şcolile, dar nu putem să continuăm aşa la nesfârşit. Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. Să le închizi atunci când e momentul potrivit, să nici nu întârzii, dar să nici nu grăbeşti închiderea şcolilor, de exemplu, dacă nu există niciun fel de transmitere comunitară, şi al doilea element este pregătirea şcolilor pentru deschiderea anului şcolar, încât chiar dacă în luna septembrie o să avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, să fim pregătiţi ca să nu apară incidente asemănătoare cu cele din Israel, să punem mai puţini elevi în clasă, să decalăm programele, să introdcem măsuri igienice stricte, astfel încât să avem lucrurile cât de cât sub control în sezonul rece. Opinia mea este că autorităţile vor lua decizia să închidă şcolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui să existe o măsură generală pentru că dacă infecţia va fi ţinută sub control la nivel național atunci măsurile trebuie să fie delimitarea transmiterii, închiderea focarelor”, a spus Alexandru Rafila.
De asemenea, acesta a subliniat că autoritățile din Israel au luat măsuri care să limiteze apariția de noi cazuri.
”Israelul are un set de măsuri foarte bine puse la punct în ceea ce priveşte controlul infecţiei, au introdus un soi de algoritm care permite ca unii cetăţeni veniţi din alte ţări să intre în Israel fără măsuri de izolare, de carantinare, aceste măsuri se referă la o rată limitată de transmitere în ţara din care provin acele persoane, se referă la capacitatea de diagnostic din ţara de provenienţă a celor care vor să călătorească în Israel, şi, în plus cota de persoane care este posibil să intre în Israel este raportată la numărul total al celor care au călătorit anul trecut, deci au nişte măsuri care să limiteze practic apariţia de noi cazuri”, a mai spus Alexandru Rafila.
Câte cazuri de coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 4 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.907 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate și externate. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 238 noi cazuri de îmbolnăvire.
Totodată, până acum, 1299 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.363 de persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 472.850 de teste.