Locurile de muncă pe care românii le evită. Care este motivul
Locurile de muncă pe care românii le evită. Tot mai mulți antreprenori din România apelează la ajutorul angajaților din străinătate deoarece semenii lor fug de aceste meserii. Iată care sunt joburile de care se feresc aceștia.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 14 Ianuarie 2024, 17:21 | Actualizat: Duminica, 14 Ianuarie 2024, 18:03În ultimii ani, tot mai mulți străini au călcat pe meleaguri românești pentru a-și căuta un loc de muncă. Aceștia sunt foarte apreciați de antreprenorii români pentru munca pe care o depun și seriozitate de care dau dovadă.
De altfel, printre cei care au ale să lucreze în alte țări se numără și o parte semnificativă a populației din România. Principalul motiv pentru care românii au plecat în străinătate sunt salariile atractive și traiul decent.
„Sunt stabili. Fac și ore suplimentare. Pe ai noștri îi ai astăzi la serviciu, mâine nu-i mai ai”, au fost declarațiile unui antreprenor, conform adevarul.ro.
Care sunt meseriile de care românii se feresc la noi în țară
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, 304.371 locuri de muncă au fost anunțate vacante în nenumărate rânduri de către angajatorii care nu reușesc să le ocupe. Domeniile de care se feresc aceștia sunt: curieratul și construcțiile.
Cele mai multe posturi disponibile sunt pentru curieri. Cei mai mulți fug de aceasta meserie în România, însă nu ezită să o practice peste hotare. Motivele sunt diferite și pornesc de la condițiile de muncă nesatisfăcătoare.
„Motivele sunt diverse, dintre acestea menționăm forța de muncă necorespunzătoare din punct de vedere al așteptărilor angajatorilor, calificări/competențe neconforme cu caracteristicile locurilor de muncă, lipsa de interes a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, acestea nefiind în concordanță cu așteptările acestora (de exemplu: condiții de muncă precare, nesatisfăcătoare, distanța mare față de domiciliu etc)”, potrivit sursei citate mai sus.
Situația este foarte dificilă pentru cei care dețin o afacere în domeniul activităților poștale și de curierat. Aceștia au declarat 27.000 de locuri vacante, reușind să ocupe din ele doar 2.700. În plus, numărul șomerilor a crescut considerabil în ultima perioadă.
De asemenea, antreprenorii au nevoie de angajații în construcții. În primele opt luni ale anului 2023 au existat 64.027 locuri de muncă disponibile în acest domeniu, iar 46.652 au fost însă anunțate în mod repetat.
Și patronii restaurantelor duc lipsă de personal pe meleagurile românești, în ciuda faptului că tot mai mulți români părăsesc țara pentru a presta astfel de servicii în străinătate.
Cât este salariul minim în domeniul construcțiilor, în România
Printre cele mai bine plătite posturi din România se află în domeniul construcțiilor. Antreprenorii români scot bani frumoși din buzunar pentru angajați, însă și munca este foarte grea în acest sector de lucru.
Străinii acceptă să desfășoare astfel de activități la noi în țară deoarece salariul minim este de 4.650 lei, potrivit sursei citate mai sus. Cei mai mulți angajați din construcții vin din India, Nepal, Vietnam, dar și din alte țării din afara statelor UE.
Pe aceeași temăDeși nu știu limba română și le este greu să se organizeze pe șantier, antreprenorii apelează la ajutorul lor deoarece au nevoie de personal.