Antena

Locurile de muncă pe care românii le evită. Care este motivul

Locurile de muncă pe care românii le evită. Tot mai mulți antreprenori din România apelează la ajutorul angajaților din străinătate deoarece semenii lor fug de aceste meserii. Iată care sunt joburile de care se feresc aceștia.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 14 Ianuarie 2024, 17:21 | Actualizat: Duminica, 14 Ianuarie 2024, 18:03
Cele mai multe posturi disponibile sunt pentru curieri
Shutterstock

În ultimii ani, tot mai mulți străini au călcat pe meleaguri românești pentru a-și căuta un loc de muncă. Aceștia sunt foarte apreciați de antreprenorii români pentru munca pe care o depun și seriozitate de care dau dovadă.

De altfel, printre cei care au ale să lucreze în alte țări se numără și o parte semnificativă a populației din România. Principalul motiv pentru care românii au plecat în străinătate sunt salariile atractive și traiul decent.

„Sunt stabili. Fac și ore suplimentare. Pe ai noștri îi ai astăzi la serviciu, mâine nu-i mai ai”, au fost declarațiile unui antreprenor, conform adevarul.ro.

Care sunt meseriile de care românii se feresc la noi în țară

Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, 304.371 locuri de muncă au fost anunțate vacante în nenumărate rânduri de către angajatorii care nu reușesc să le ocupe. Domeniile de care se feresc aceștia sunt: curieratul și construcțiile.

Cele mai multe posturi disponibile sunt pentru curieri. Cei mai mulți fug de aceasta meserie în România, însă nu ezită să o practice peste hotare. Motivele sunt diferite și pornesc de la condițiile de muncă nesatisfăcătoare.

„Motivele sunt diverse, dintre acestea menționăm forța de muncă necorespunzătoare din punct de vedere al așteptărilor angajatorilor, calificări/competențe neconforme cu caracteristicile locurilor de muncă, lipsa de interes a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, acestea nefiind în concordanță cu așteptările acestora (de exemplu: condiții de muncă precare, nesatisfăcătoare, distanța mare față de domiciliu etc)”, potrivit sursei citate mai sus.

Pe aceeași temă

Situația este foarte dificilă pentru cei care dețin o afacere în domeniul activităților poștale și de curierat. Aceștia au declarat 27.000 de locuri vacante, reușind să ocupe din ele doar 2.700. În plus, numărul șomerilor a crescut considerabil în ultima perioadă.

De asemenea, antreprenorii au nevoie de angajații în construcții. În primele opt luni ale anului 2023 au existat 64.027 locuri de muncă disponibile în acest domeniu, iar 46.652 au fost însă anunțate în mod repetat.

Și patronii restaurantelor duc lipsă de personal pe meleagurile românești, în ciuda faptului că tot mai mulți români părăsesc țara pentru a presta astfel de servicii în străinătate.

Cât este salariul minim în domeniul construcțiilor, în România

Recomandari A1

Printre cele mai bine plătite posturi din România se află în domeniul construcțiilor. Antreprenorii români scot bani frumoși din buzunar pentru angajați, însă și munca este foarte grea în acest sector de lucru.

Străinii acceptă să desfășoare astfel de activități la noi în țară deoarece salariul minim este de 4.650 lei, potrivit sursei citate mai sus. Cei mai mulți angajați din construcții vin din India, Nepal, Vietnam, dar și din alte țării din afara statelor UE.

Pe aceeași temă

Deși nu știu limba română și le este greu să se organizeze pe șantier, antreprenorii apelează la ajutorul lor deoarece au nevoie de personal.

Whatsapp LinkedIn
loc de munca curier loc de munca romani constructii curiera
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Imola 2024 se văd LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 17 - 19 mai, urmărește toate etapele pe canalele dedicate.
Stirile zilei Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. ANM anunţă temperaturi în creştere
Citește și
(P) 3 subiecte pe care trebuie să le aduci în discuție la următoarea ședință dacă lucrezi în HR
(P) Cum să gestionezi cu succes generația Z la locul de muncă? 3 strategii eficiente pentru a motiva...
Locul de muncă plătit regește, cu până la 3.000 de euro pe lună. Angajatorii caută români muncitori
Super Neatza, 12 februarie 2024. Top 5 domenii unde te poți angaja în acest moment
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pot avea provocări mari pe data de 17 mai 2024. Nativii care sunt puși la încercare de Univers Catine.ro
Replica dată de Dulce María și Christopher Uckermann după ce Anahí a recunoscut ruptura dintre ei. Cum au ajuns... Happy Channel
LIVE TEXT | Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Ministru: starea sa este „extrem de gravă”.... Libertatea.ro
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori de alergii, acum suntem... Ziare.com
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România:... AntenaSport
Carmen Grebenișan și Alex Militaru, discuții despre partaj după anunțul divorțului. Ce a dezvăluit vedeta:... Elle
Incendiu puternic în Mehedinți. Depozitul unei fabrici a fost cuprins de flăcări Spynews.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă HelloTaste.ro
Modalitatea prin care pensionarii pot obţine cuponul de pensie automat în format electronic. Casa de Pensii se... Antena3.ro
Cea mai puternică explozie solară din ultimii 7 ani are loc săptămâna aceasta. De ce nu se va vedea pe cer... useit
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Florin Barbu se va întâlni cu retailerii pentru a discuta despre eliminarea produselor românești din magazine Wall-Street
Eleganță și stil la Festivalul de Film de la Cannes 2024: Jane Fonda, Meryl Streep și Heidi Klum au strălucit pe... Kudika
Anamaria Prodan, reacție dură după ce Laurențiu Reghecampf a acuzat-o că i-a făcut cadouri scumpe lui Dan Alexa Playtech
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul Redactia.ro
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50%... Observator
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul MediCOOL
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi HelloTaste
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume ProSport
Calcul complet. Ce pensie va primi un român, dacă are o vechime de 35 de ani de muncă Gandul
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și Ioana au avut ideea... CanCan
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău DeParinti
Britney Spears „a câștigat 40 de milioane de dolari” în 2023 și nu are „nicio problemă cu banii”. O... ZUTV
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria UseIT
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Hello Taste