Antena

Mai multe analize medicale gratuite pentru români. Când se vor deconta și ce includ

Românii vor beneficia de o paletă largă de analize și proceduri medicale, pe diverse domenii de asistență medicală, după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a încheiat un nou acord-cadru.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 07 Iunie 2023, 14:32 | Actualizat: Marti, 11 Iulie 2023, 10:29
Galerie de imagini
Mai multe analize medicale gratuite pentru români. Când se vor deconta și ce includ
Profimedia

Adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații, se arată într-unul din comunicatele emise de CNAS.

De asemenea, se introduc servicii noi şi crește de la 90 la 180 de zile perioada pentru care asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu.

Persoanele cu vârste între 40 şi 60 de ani vor beneficia de riscograme pentru depistarea precoce a posibilităţii dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive.

În cazul persoanelor de peste 60 de ani, se va putea face evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale, a riscului de demenţă şi depresie.

Pe aceeași temă

Mai multe analize medicale gratuite pentru români. Când se vor deconta și ce includ

Noile măsuri vor intra în vigoare de la 1 iulie 2023. Iată lista cu procesuri/analize medicale noi decontate, conform acordului-cadru:

În asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică, etc.

Pentru comunicarea rapidă a informațiilor necesare tratării pacienților, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum și rezultatul analizelor/investigațiilor paraclinice, după caz.

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze indiferent de etiologie.

În lista serviciilor diagnostice și terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialități, dintre care exemplificăm:

Recomandari A1

În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică şi de reabilitare, pentru pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem după excizia ganglionară şi pentru cele cu anexectomie, precum și pentru marii arși (în primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioadă dublă decât până acum (maximum 42 zile pe an/asigurat). Această perioadă va putea fi împărțită în două fracțiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică și de reabilitare, în funcție de afecțiunea de bază.

În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.

Pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.

Totodată, valoarea orientativă lunară de contract crește cu 50% față de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate:

Investigațiile de microbiologie au fost revizuite conform observațiilor Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății, introducându-se totodată noi investigații precum examenul din secreții vaginale, respectiv din tampon rectal – portaj Streptococcus agalactiae la gravide, prin metode de cultivare.

Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate sunt:

Pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu va cuprinde noi servicii:

La dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, pentru reducerea birocrației, se elimină taloanele lunare pentru dispozitivele medicale acordate prin închiriere, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate este necesară numai la acordarea dispozitivului medical, iar durata prescripțiilor medicale pentru dispozitivele necesare pacienților cu unele afecțiuni ireversibile sau cu încadrare în grad de handicap accentuat ori grav definitiv va fi nelimitată.

Modelul de scrisoare medicală utilizată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost completat cu atenționarea că nerespectarea obligației medicului de specialitate din ambulatoriul clinic de specialitate sau din spital de a iniția tratamentul prin prescrierea primei reţete pentru medicamente compensate, astfel cum este prevăzut în protocoalele terapeutice, precum și de a elibera prescripția medicală/bilete de trimitere/concediu medical/recomandări pentru îngrijiri la domiciliu/prescripții pentru dispozitive medicale, în fiecare caz pentru care este necesar, se sancționează potrivit contractului încheiat de furnizor cu casa de asigurări de sănătate.

Pentru transpunerea în practică a noilor acte normative și asigurarea continuității furnizării de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale către asigurați, casele de asigurări de sănătate din întreaga țară încep perioada de semnare de noi contracte cu furnizorii, care vor fi valabile de la 1 iulie.

Pentru alte info, accesează aici și aici.

Whatsapp LinkedIn
analize medicale romani cnas
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ al Austriei 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 În perioada 28 - 30 iunie, vezi LIVE pe canalul dedicat!
Stirile zilei Mihaela merge la mare în fiecare an, dar n-a mai dat bani pe hotel de decenii. Cum reuşeşte: "Ne simţim ca acasă"
Videoclipul zilei
Citește și
Sfat de sănătate. Ce facem înainte de a merge la un RMN
Analizele medicale au devenit afaceri de succes. Laboratoarele private de analize medicale sunt la tot...
Fostul şef al Laboratorului de analize medicale de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia",...
Locatarii blocului din Timişoara de unde au murit doi copii şi o femeie, după o dezinsecţie, evacuaţi;...
Video recomandate
Video
Citește și
Trei zodii care au parte de transfomare în perioada următoare. Nativii care se pot baza pe Univers Catine.ro
Primele imagini de la nunta Dilettei Leotta cu Loris Karius. Cum a arătat rochia de mireasă și ce rol a avut... Happy Channel
Soția bărbatului ucis în accidentul comis de Mario Iorgulescu va merge la CEDO: „Nu mă las bătută. Mai bine... Libertatea.ro
Cât au ajuns să coste un șezlong, o limonadă, o cafea și un covrig pe plajă, în Constanța Ziare.com
Decizia radicală luată de fiica lui Irinel Columbeanu, după ce tatăl ei a ajuns falit într-un azil de bătrâni AntenaSport
Fanii au felicitat-o în număr impresionant! Anunțul special făcut de Andreea Bănică după 16 ani de... Elle
Gestul halucinant al unui bărbat din Medgidia, după ce a aflat că soția l-a înșelat a doua oară. Și-a ieșit... Spynews.ro
Maria Dragomiroiu, la un pas de moarte! „Am simțit-o pe mama dintr-o data lângă mine!“ BZI
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute HelloTaste.ro
Ce compensații trebuie să primească angajații care lucrează de Rusalii. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru... Antena3.ro
„Linia roșie” care îți arată că hackerii au intrat în contul tău. Google a dezvăluit semnul secret la... useit
Horoscopul zilei de 24 iunie 2024. Balanțele pierd sume mari de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Evaluare Națională 2024: Ce subiecte au primit elevii la limba și literatura română și cum trebuiau rezolvate Wall-Street
Misha, primele declarații după zvonurile legate de împăcarea cu Connect-R: Ca să clarific toate aspectele... Kudika
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ Playtech
Care sunt subiectele care au picat la limba română, la Evaluarea Națională Redactia.ro
Subiecte la Evaluarea Națională 2024 - română. Elevii au avut de caracterizat un personaj din Cireșarii Observator
Xilitolul, un îndulcitor foarte popular, poate crește riscul de infarct și atac cerebral MediCOOL
Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros HelloTaste
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în... ProSport
Meteorologii Accuweather anunță o lună iulie fără PRECEDENT în România. Țara fierbe, la propriu! Temperaturi... Gandul
Pepe a spus adevărul despre banii încasaţi la nunta cu Yasmine. Ce a găsit în plicuri CanCan
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament DeParinti
Taylor Swift l-a adus pe Travis Kelce pe scenă în timpul concertului de pe stadionul Wembley. Cei doi și-au... ZUTV
Elon Musk a devenit din nou tată la începutul anului. De ce s-a aflat abia acum despre cel de-al 12-lea copil al... UseIT
Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie Hello Taste