MApN explică de ce patru elicoptere ucrainene au intrat în România și au aterizat la Iași. Destinația finală e Brașov
Patru elicoptere deţinute de Garda Naţională a Ucrainei au aterizat pe Aeroportul Internaţional din Iaşi. Ministerul Apărării Naționale a explicat de ce au intrat elicopterele în România.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 08 Martie 2022, 13:06 | Actualizat: Marti, 08 Martie 2022, 13:42Ministerul Apărării Naționale a anunţat, pe 8 martie 2022, că patru elicoptere ucrainene au solicitat aprobare de survol deasupra României. Acestea au aterizat la Iași și urmează să-și continue drumul, pentru mentenanţă, la Ghimbav, în judeţul Braşov.
Pe aceeași temăMotivul pentru care 4 elicoptere din Garda Naţională a Ucrainei au intrat în România
”Autorităţile ucrainene au solicitat părţii române aprobări diplomatice de survol cu destinaţia finală Ghimbav, jud. Braşov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operaţiunilor de mentenanţă la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.”, a transmis, marţi, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă citat de news.ro.
MApN a precizat că aeronavele în discuţie sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate: ”Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate.”
Pe aceeași temă”Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizând deja pe aerodromul Iaşi, pentru escală tehnică, urmând să îşi continue deplasarea către destinaţia finală”, a mai transmis instituţia.
Rusia a amenințat voalat România
Explicația MApN vine după ce un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării a amenințat voalat România.
El a spus că orice țară care își oferă Ucrainei aerodromurile sau aeroporturile sale pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată ca a intrat în conflict.
Amenințarea vine în contextul în care prin Polonia și România ar putea să fie transportate ajutoarele militare din partea Vestului, nefiind specificat pe ce cale se fac aceste transporturi - aeriană sau la sol.
Recent, România a returnat Ucrainei avionul de vânătoare Suhoi Su-27 după ce aterizase pe aeroportul din Bacău.