Medicii din România, uimiți de tânăra cu inimă artificială în piept. Trăiește cu un mecanism ciudat care o ține în viață
Prof. Dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a realizat cu succes primul transplant de inimă artificială la o tânără în țara noastră.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 29 Septembrie 2023, 16:17 | Actualizat: Vineri, 29 Septembrie 2023, 17:44- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Operația remarcabilă a fost explicată de către Prof. Dr. Suciu într-un interviu acordat News.ro. Pacienta în vârstă de doar 17 ani a fost diagnosticată cu cardiomiopatie dilatativă, o afecțiune rară care presupune dilatarea extremă a inimii.
Evoluția rapidă și gravă a stării de sănătate a tinerei a făcut ca echipa medicală condusă de Prof. Dr. Suciu să ia decizia de a efectua această procedură de implantare a unui dispozitiv de asistare circulatorie, cunoscut sub numele de inimă artificială.
Tânăra de 17 ani s-a îmbolnăvit grav în numai câteva luni. Părinţii ei au fost în stare de şoc când au aflat că fata are cardiomiopatie dilatativă, o afecţiune care presupune dilatarea extremă a inimii. Dr. Suciu spune că fata era dependentă de medicamente, imobilizată pe patul de spital.
Pe aceeași temăO tânără de 17 ani din România poartă în piept o inimă artificială
Acest dispozitiv a devenit o punte crucială pentru a menține pacienta în viață și într-o stare clinică stabilă în timp ce așteptă transplantul de inimă.
„A fost o intervenţie mai puţin convenţională, de implantare a acestui dispozitiv, care denumit ştiinţific este dispozitiv de asistare circulatorie, mai pe înţelesul tuturor ar fi vorba de o inimă artificială în sensul că, ştim cu toţii, inima este o pompă care pompează sânge şi implicit viaţă, iar sunt unele situaţii când această pompă la unii pacienţi se defectează şi soluţia este transplantul cardiac, la mulţi dintre aceşti pacienţi. Din păcate nu toţi pacienţii pot aştepta în siguranţă această inimă, această şansă reprezentată de transplant, singura metodă care asigură vindecarea, dar pentru unii dintre ei care sunt într-o stare foarte gravă şi în iminenţa de a-i pierde există posibilitatea de a implanta acest dispozitiv care are rolul de punte către transplant, mai precis rolul de a-i ţine în viaţă într-o stare clinică bună şi cu o viaţă bună calitativ, să aştepte în siguranţă un transplant, pentru că această aşteptare poate să se întindă pe luni, poate chiar un ani de zile şi nu întotdeauna aceşti pacienţi rezistă. Ştim cu toţii că unii dintre ei se pierd pe lista de transplant în aşteptarea unui cord, ci şi pentru alte organe.
E bine că şi în ţara noastră există această posibilitate, sunt dispozitive extrem de performante şi foarte delicate, cu o tehnologie de vârf, e bine că şi pacienţii români pot să beneficieze de ele, ştiinţa evoluează, trebuie să fim în pas cu ea”, a explicat Prof. Suciu.
Prof. Suciu:”Starea ei clinică se deteriora, am fost fortaţi de împrejurări, ne bucurăm că am avut acces la acest dispozitiv”
Soluţia s-a prefigurat a fi transplantul, dar evoluţia clinică ne-a obligat să o susţinem cu anumite medicamente specifice şi practic era imobilizată pe patul de spital, fata a trebuit să facă terapie intensivă, dependentă de medicamente. Marea majoritate a pacienţilor reuşim să-i conducem spre un status clinic şi hemodinamic care să permită externarea şi să aştepte oarecum în siguranţă acasă transplantul. La această domnişoară nu se prefigura această posibilitate, era clar că va fi dependentă de spital, de patul de spital, de anumite medicamente şi nu numai atât, starea clinică se deteriora, aşadar am fost cumva forţaţi de împrejurări, ne bucurăm că am avut acces la acest dispozitiv”, a precizat Prof. Suciu.
Pe aceeași temăVezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro